jobb klikk tiltása

by

in

Ha valaki rákeres a jobb klikk letiltására a Google-n, akkor rengeteg hosszú és bonyolult Javascript kódot találhat. A Látszótéren is a képek védelme érdekében az a kérés merült fel, hogy tiltsuk ezt.

Volt sok régi megoldásom erre, de azért körülnéztem, mi az ideális megoldás. Itt találtam egy remek és egyszerű módszert, ami az eddigi legegyszerűbb, s leghatásosabb megoldás a jobbklikk letiltására:

<body oncontextmenu="return false;">

Persze az oldal is leírja hogyan lehet ez ellen védekezni, a legegyszerűbb pl. a noscript firefox kiegészítő használata.

Ezenkívül, ha ez még kevés, akkor a hotlinkelést érdemes tiltani, erre egyik kedvenc blogomon található remek leírás más egyéb hasznos htaccess trükkel együtt. Nézzük a hotlinkelésre vonatkozó részt:


RewriteEngine On
#a ?weboldalad\.hu/ részhez a Te oldalad írd be
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(.+\.)?weboldalad\.hu/ [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
#Cseréld /images/nohotlink.jpg képet a Te képeddel, amit megjelenítenél
RewriteRule .*\.(jpe?g|gif|bmp|png)$ /images/nohotlink.jpg [L]

Más egyéb trükköket is lehet(ne) alkalmazni, de minden kivédhető. Ezeket viszont legalább nem akkora nehézség bevetni, s nem bonyolítják extrém módon az oldal normális használatát.


Comments

9 responses to “jobb klikk tiltása”

 1. Jobb gomb letiltása = cenzúra + börtön. Remélem nem tervezed bevezetni.

  1. Itt sose, sőt a képeim is CC vihetők, örülök, ha valaki használja őket, s linkel.

 2. Azért a PrintScreen gombot gondolom ez sem tiltja. 🙂
  (Az ellen hasznos, ha vízjelet teszel a képre, de ha vízjel van rajta, akkor már a jobb klikket sem kell tiltani.)

  1. Azt nem, de szerintem nincs is igazán jó védelem. 🙂 A véleményem, ha valaki kiteszi a képet az internetre, akkor azért teszi ki, hogy az emberek nézzék, használják, letöltsék, stb.

   Azért írtam ezt a posztot, mert egy oldalon külön kérte a tulaj, hogy csináljak meg neki egy ilyet.

   1. Igen, szerintem is így van. Az Internetben pont az (volt) a jó, hogy bárki bárki dolgait használhatta, hozzá tehetett, ezáltal egyre több érték termelődött. Szerintem aki a nyomtatott média megfelelőjének akarja használni, az inkább ne is tegye.

 3. A jobb klikk tiltása mondjuk a hirdetéseknél is nagyobb ördög, szerintem a web használhatósági elveit gyökerestül tiporja sárba, különösen, hogy pont a normális felhasználókat akadályozza, akik lopni akarnak, úgyis tudják, hogy kell.

  1. Egyetértek, egyelőre úgy van megcsinálva, hogy a belépett felhasználóknak minden OK, a nem bejelentkezetteknek nincs jobb klikk. Alapvetően nem támogatok semmi korlátozást az interneten, nekem majdnem minden (egy-két személyes családi fotót kivéve) képem cc-vel van szabadon elérhető módon publikálva.

 4. llaci Avatar
  llaci

  Szia !
  Regiztem már 2 hónapja lécci küldj 1 jelszót.

  köszi llaci

  1. Hova? Miről beszélünk? 🙂