karantén 2.0 – hálózat

Elkezdődött. 2.0. Mondhatnám, hogy én szóltam, de ettől senkinek nem lenne jobb.

3 gyerek, 3 Zoom hívás egyszerre. Működik! Dolgozunk mellette, minden remek. Nem volt ez mindig így. Az itthoni WiFi rendszert frissítettem és most már stabilan működik.

Otthoni hálózat

Nekünk kellett a frissítés. Kell a stabil WiFi. A netet már egy éve a Digi szolgáltatja. Gigabiten jön a net. Hivatalosan. Ami nem mindig annyi, de elég stabil és megbízható.

speedtest cli
speedtest eredmény

Természetesen ez nem várható el mindenkitől. Mármint nem a sebesség, mert azt történetesen a digi (náluk sincs kolbászból a kerítés, volt az utóbbi időben néhány kimaradás) kvázi baráti áron szolgáltatja, havi 3.100 forintért. Amikor a UPC-t ott hagytuk, kb fele ár, kétszeres sebességért, bevallom erősen szkeptikus voltam a minőséget illetően. Egy év után azt mondhatom, jó döntés volt. Tehát a gyors hálózat nem feltétlenül anyagi kérdés.

WiFi

Mindenki ért a focihoz, politikához, oktatáshoz és persze az Internethez és a hálózatokhoz. Vagy mégse?

Mi egy kb 100 éves házban lakunk. Nem éppen az volt a szempont, hogy a falak a vezetéknélküli kapcsolathoz szükséges jeleket jól átengedjék. Cserébe 100 év után is áll a ház. 🙂 Volt benne kihívás, mire ki tudtam alakítani a mára stabil hálózatot, aminek nem okoz problémát a jelenlegi karantén helyzetben is helytállni.

A nehézség az Internet kapcsolat minőségében mindig ott kezdődik, amikor bekerül az Internet a házba/lakásba, s az hogyan jut el onnan a számítógéphez vagy okostelefonhoz.

Ehhez többnyire WiFi (vezetéknélküli) megoldásokat alkalmazunk, de nem mindegy, hogy mit használunk. Egy régebbi házban lévő lakásban lehetnek olyan vastag falak, amik nem engedik át megfelelően a jelet. Lehetséges, hogy a WiFi jeladó nincs jól bekonfigurálva és így a szomszédok által is használt csatorna interferál, s emiatt a jel nem jut el a lakás minden pontjában, elvesznek csomagok. Összességében az lesz a tapasztalat, hogy nagyon lassú a net.

A jel vesztés egy általános böngészés vagy közösségi média használat mellett kevésbé zavaróak, azonban amikor két oldalú kommunikáció van, már nem mindegy, ha egy-egy csomag elveszik. Kijönnek a hálózat gyengeségei.

A WiFi lefedettség ellenőrzésére, csatornák választásához ajánlom a WiFi analyzer nevű Android alkalmazást:

WiFi-elemző
WiFi-elemző
Developer: olgor.com
Price: Free

Az alkalmazás jól áttekinthetően megmutatja melyik csatorna telített, melyikre érdemes beállítani a router jelét. Érdemes mind a 2.4, mind pedig a 5 GHz-en ellenőrizni és beállítani a jelet.

Érdemes lehet még azzal is próbálkozni, hogy esetleg áthelyezzük lakáson belül a routert. Ha pedig nagyobb lakásban, házban élünk, akkor a mesh wifi hálózat alkalmazása lehet ideális megoldás. Itt már minden nagyobb gyártó biztosít ehhez alkalmas készülékeket. Ez azt jelenti, hogy több WiFi router kapcsolódik egymáshoz, így nem kell kábeleznünk.

Alternatív megoldás lehet a Powerline adapter alkalmazása, ami az elektromos hálózaton keresztül továbbítja az internetet. Ez azonban sokban függ az elektromos hálózatunk minőségétől is.

Karantén hálózat

A stabil hálózat az egyik kulcsa az otthoni munkának, tanulásnak. Ritka, hogy ilyen erős terhelésnek legyen kitéve az otthoni hálózat, lévén normál esetben nem szokott olyan előfordulni, hogy egyszerre többen beszélünk, terheljük a hálózatot. Inkább átidőzíti az ember, hogy a másiknak jobb legyen (vagy épp magának :)), karantén időszakban viszont senki nem magának osztja be az idejét, mikor ül monitor elé.