lightroom 2 vs. aperture 2

by

in

Megjelent a lightroom 2. Eddig 1.1.4 (az az iPod firmware volt :-)) 1.4.1.-et használtam, s most gondolkodóba estem.

 1. Maximálisan elégedett vagyok az 1.1.41.4.1. -es lightroommal, emiatt gondolom a 2-vel is az lennék.
 2. 99 dollártól lehet kapni az upgrade-et.
 3. Nekünk magyaroknak azonban van olyan szerencsénk, hogy az adobe is 1-1 váltja a dollárt euróra, s még rádob egy kis adót, így az upgrade barátságos 99 dolláros ára 119.79 euró lesz.
 4. Itt jön a képbe az aperture 2, amit tegnap láttam épp egy helyi apple boltban átszámítva kb. 150 eurónak megfelelő svéd koronáért. Az e-bay.de (kedvenc bevásárló oldalam) pedig ajánlja 120-130 eurós árakon is.

Nos, mi legyen? Megér-e ennyit a lightroom2, vagy ugorjak át aperture 2 -be? Esetleg ott is jön a 3 hamarosan 200 eurós upgrade-ként, tehát az is felejtős? Az aperture 2-ről eddig egyébként csak jót hallottam.

(Jövőre olyan helyre megyünk nyaralni, ahol nincs Internet, s a számítógépet ellenségnek tekintik!)


Comments

6 responses to “lightroom 2 vs. aperture 2”

 1. Aperture-t ki lehet probalni ingyen 30 napig, letoltheto az apple oldalarol. http://www.apple.com/aperture ha jol emlekszem.
  Szerintem mindenkepp nezd meg mielott megveszed.
  Aperture hasznalata elott erdemes megnezni a tutorial videokat az apple oldalan, eleg jo kepet kapsz a workflow-rol. Viszonylag egyszeruen hasznalhato es tanulhato.
  (Egyszer probaltam meg regen a Lightroom beta-t, engem nem gyozott meg)

 2. @tfe: Aperture-hoz vannak pluginek? Pl. flickr upload direktben a programból. Ez fontos lenne. A workflowt megnéztem az apple.hu bemutatóján. Tetszett, bár akkor még olyan szemmel néztem, hogy tudja-e ezt a lightroom is, vagy sem.

 3. @kobak: Pluginek vannak, bar nem tul sok. Aperture 2 ujdonsaga volt a plugin arhitektura. (hogy oszinte legyek nem is nagyon kerestem oket)
  Flickr upload asszem van direktben, bar amit en hianyoltam az a picasa upload plugin volt. (Bar eleg jol ossze van reszelve az aperture az iPhoto-val, oda beimportalod a kepeket es mehet az upload picasa-ra) Szerintem egy gyors guglit meger hogy last milyen pluginek leteznek.

  Nem tudom hogy az apple.hu-n milyen videok vannak, de apple.com-on van vagy 40 video a kulonbozo ficsorokrol. (rovidek, viszont tanulsagosak)

 4. (Van egyszerubb megoldas is: otthon hagyod a laptopot, ha nyaralni mesz 🙂 )

 5. Végül hogy dőlt el a Dilemma? Én eddig Lightroom 2-t használtam, de most hogy megjelent az Aperture 3 kezdek meginogni…
  ,-)))

 6. Attila. Aperture lett, s nem bántam meg. Ráadásul most a 3 így csak 99 dollár, ami megint mellette szól. LR3 megint biztos borsos áru lesz.