Mac AppStore

Sokan ódákat zengenek róla, én nem örülök neki. Kétségkívül hasznos, de a legjobban @gklka fejezte ki a véleményemet az AppStore-ral kapcsolatban:

Igen, sajnos ez a baj vele, amit gyorsan ki is fejtek. Fantasztikusan egyszerű lett a programok közül választani, s vásárolni. Minden csak pár kattintás, s települ a megfelelő applikáció.

Ezzel mindaddig semmi bajom, amíg azzal a problémával nem szembesülök, hogy bizony vannak régebben megvásárolt alkalmazásaim, amiket akkor már szívesen látnék a többivel együtt az AppStore accountomhoz rendelve. Sőt, értékelném ha ugyanúgy frissíthetném esetleg az AppStore segítségével. Erre sajnos nincs elhetőség, pl. a panic.com blogjában ezt írja:

UPDATE: The Mac App Store may show software bought from us previously as “Installed”, even though they’re two different licenses. You will not get Mac App Store auto-updates unless you purchase from the Mac App Store. To re-enable the “Purchase” button in the Mac App Store, just drag the app to the trash and empty your trash. Your preferences/sites will not be affected.

Tehát magyarul az AppStore-ra való áttérés egyetlen módja az applikáció újbóli megvásárlása. Na, ezt senki nem várhatja el. Így marad az AppStore-on kívüli élet azoknak, akik már rendelkeznek Maces Appokkal.

És még ezzel se lenne baj, de eztán bekényszerít az Apple az áraival az AppStore-ba, ha újabb programot szeretnék venni, illetve ha csili-vili új twitter appot szeretne valaki installálni magának. Ennek eredménye a teljes átláthatatlanság, s a licencek kavarodása. Melyik programot vettem itt, melyiket ott? Melyik frissítéséről szól a program, melyikéről az AppStore? S persze ott a félelem, hogy (ahogyan ez az iOS eszközöknél is, itt is egy idő után az AppStore lesz az egyetlen program telepítési lehetőség, hogy az Apple teljes kontrollt szerezhessen a software eladások felett. Akkor pedig mi lesz az “ósdi” licenceinkkel? Remélem ez csak egy negatív utópia a részemről, de sajnos nem érzem alaptalannak.) meddig létezik AppStore-on kívüli élet. Jailbreakeljük majd a számítógépeinket is?

Kedves Steve, tudom, hogy extra munka lett volna, de ha azt betettétek volna a rendszerbe, hogy induláskor, illetve új alkalmazás felvételekor mindenkinek van nagyjából két hete, hogy a régi licencét áthozza, akkor az egésznek sokkal jobb szájíze lett volna.

Mert az már tényleg nem annyira zavaró, hogy az AppStore nem ismeri fel az almappákat az Applications mappán belül, s nem telepítettnek jelöli az alkalmazást, ha az nem az Applications gyökerében van:

Mire megírtam, látom, hogy másban is felmerültek hasonló aggályok: Lifehacker írása a témában.


Posted

in

by