Mac AppStore

by

in

Sokan ódákat zengenek róla, én nem örülök neki. Kétségkívül hasznos, de a legjobban @gklka fejezte ki a véleményemet az AppStore-ral kapcsolatban:

Igen, sajnos ez a baj vele, amit gyorsan ki is fejtek. Fantasztikusan egyszerű lett a programok közül választani, s vásárolni. Minden csak pár kattintás, s települ a megfelelő applikáció.

Ezzel mindaddig semmi bajom, amíg azzal a problémával nem szembesülök, hogy bizony vannak régebben megvásárolt alkalmazásaim, amiket akkor már szívesen látnék a többivel együtt az AppStore accountomhoz rendelve. Sőt, értékelném ha ugyanúgy frissíthetném esetleg az AppStore segítségével. Erre sajnos nincs elhetőség, pl. a panic.com blogjában ezt írja:

UPDATE: The Mac App Store may show software bought from us previously as “Installed”, even though they’re two different licenses. You will not get Mac App Store auto-updates unless you purchase from the Mac App Store. To re-enable the “Purchase” button in the Mac App Store, just drag the app to the trash and empty your trash. Your preferences/sites will not be affected.

Tehát magyarul az AppStore-ra való áttérés egyetlen módja az applikáció újbóli megvásárlása. Na, ezt senki nem várhatja el. Így marad az AppStore-on kívüli élet azoknak, akik már rendelkeznek Maces Appokkal.

És még ezzel se lenne baj, de eztán bekényszerít az Apple az áraival az AppStore-ba, ha újabb programot szeretnék venni, illetve ha csili-vili új twitter appot szeretne valaki installálni magának. Ennek eredménye a teljes átláthatatlanság, s a licencek kavarodása. Melyik programot vettem itt, melyiket ott? Melyik frissítéséről szól a program, melyikéről az AppStore? S persze ott a félelem, hogy (ahogyan ez az iOS eszközöknél is, itt is egy idő után az AppStore lesz az egyetlen program telepítési lehetőség, hogy az Apple teljes kontrollt szerezhessen a software eladások felett. Akkor pedig mi lesz az “ósdi” licenceinkkel? Remélem ez csak egy negatív utópia a részemről, de sajnos nem érzem alaptalannak.) meddig létezik AppStore-on kívüli élet. Jailbreakeljük majd a számítógépeinket is?

Kedves Steve, tudom, hogy extra munka lett volna, de ha azt betettétek volna a rendszerbe, hogy induláskor, illetve új alkalmazás felvételekor mindenkinek van nagyjából két hete, hogy a régi licencét áthozza, akkor az egésznek sokkal jobb szájíze lett volna.

Mert az már tényleg nem annyira zavaró, hogy az AppStore nem ismeri fel az almappákat az Applications mappán belül, s nem telepítettnek jelöli az alkalmazást, ha az nem az Applications gyökerében van:

Mire megírtam, látom, hogy másban is felmerültek hasonló aggályok: Lifehacker írása a témában.


Comments

8 responses to “Mac AppStore”

 1. Az én jó öreg Tigrisem meg teljesen kimarad ebből a körből. 🙂

  1. Jó is az a Tiger. 🙂

   1. Ja. De mire? 🙂

    1. Gyors és stabil. A leo nekem messze nem volt olyan stabil, mint előtte a tiger. Gondolkoztam is pár hónapig, hogy visszalépek. A hópárduc már megbízhatóbb.

     1. Ja. Céleszköznek még jó, de általános OS-nek már semmi pénzért nem használnám. Az emlékek amúgy megszépülnek: én is mindig ultragyorsnak, szépnek, jónak emlékeztem rá, aztán pár hónapja csak poénból újra felraktam kipróbálni, és elszörnyedtem, milyen sok minden változott azóta.

    2. Ez jogos, biztosan az idő is megszépíti, de mondjuk egy G4-es iBookra nem nagyon tudsz 10.6-ot telepíteni. Ott Tiger, vagy Leo, s akkor talán inkább a Tiger, ha nem kell olyan program, aminek nem elég a 10.4.

     Bár az is igaz, hogy a Tiger utolsó kiadását hasonlítom a Leo elsőjéhez, mert aztán már nem nagyon hasonlítgattam. A Leo 10.5.3-ig nem volt egy barátságos rendszer. 🙂

 2. Igen, én is ezek miatt aggódom. Szavakkal nem leírható mértékű segítség ez egy olyan embernek, aki hülye a számítógépekhez (képzeld el, hogy Béla bácsi bemegy a boltba számítógépet venni. Vajon vegye a win pc-t, amin dobozos sw-eket kell telepítgetnie vagy honlapokról levadásznia (aztán kitömörítenie), majd telepítővarázslókkal kell bohóckodnia, vagy a Mac-et, ahol két kattintással bármilyen programja lehet?), de annak, aki már nem itt tart, problémákat okozhat.

  Szerintem azért nem kell ennyire borúlátónak lenni, valószínű a licenc migrálós mizériát meg fogják oldani redeem kódokkal.

  1. Remélem én is. Csak jobb az embernek kiírnia magából az aggodalmait. 🙂