mi lesz veled aperture?

by

in

Lightroom megjelenése után nem sokkal váltottam az addig használt iPhoto-ról lr-ra. Aztán amikor a 2-tes verzióért szemtelenül sokat kértek (értsd az aperture 2 full változatban olcsóbb volt, mint az lr2 upgrade), akkor úgy döntöttem átülök a másik vonatra. Az átszálláskor a két vonat úgy tűnt fej-fej mellett halad, azonban az aperture időközben szinte megállt.

Voltak pillanatok, jelek, amikor azt hittem, lesz itt még tovább (új iLife megjelenés), de nem történt semmi. Most pedig már kezdem feladni. Az apple úgy tűnik elfelejtette ezt a termékét, lemondott a “profi” fotósairól. Sajnálom a dolgot, mert egy nagyon igéretes program, csak hiányoznak belőle dolgok (pl. a rengeteg export plugin, ami lr-hoz elérhető), s lassan az “amatőr” iPhoto felhasználó a távolból kaccsint vissza az aperture-ben ragadt maradi fotósokra.

Lesz frissítés, vagy váltsak visszafélreértések elkerülése végett, teljesen elégedett vagyok az aperture tudásával, de látom hova fejlődik a lr, s ez azt az érzést kelti, hogy ebben a versenyben a vesztes lóra fogadtam. Ez pedig nem esik annyira jól. lr-ra? Ha pedig megveszem a 2.0-át, akkor pár hónap múlva rámegy a gatyám a 3.0-ra? Ti mit tennétek?


Comments

5 responses to “mi lesz veled aperture?”

 1. Szerintem nincs elfelejtve, kb ennyi szokott lenni az Aperture termékfrissítési ciklusa. Őszre biztosan kapunk belőle egy új verziót.

 2. Végülis ha a hóleopárddal együtt jön, akkor nem fogok haragudni. Addig meg várok türelemmel.

 3. Szerintem légy (legyünk) türelemmel. Abszolút versenyképes az Aperture és sokan használják, így várható a frissítés 🙂 Remélem azért kell ilyen sokat várnunk, mert átírják az egész app-et Cocoa-ra 😛

 4. morcosmacko Avatar
  morcosmacko

  Szerintem is érdemes kivárni amíg megjön az update (akár Aperture, akár Lr fronton).

  BTW ha már váltás: Mennyire macerás? Mármint a képek mellett a többi júzer inputot ("előhívási" beállítások, kulcsszavak, osztályozás, stb.) egyszerű átvinni egyikből a másikba?

 5. Számomra ez a kérdés "no brainer" kategóriába tartozik: Lightroom. Nemcsak a dmg miatt, hanem hosszú távon az Adobe nem fog a fotó témától eltántorodni (Photoshop, stb.). Ez ugyan olyan, mint ha azt kérdezné valaki, hogy Garageband vagy Cubase. Szóval egyértelműen a LR a jövő iránya. Szerintem.