miért Firefox OS?

by

in

Többek kérdezték már, hogy normális vagyok-e, amikor felszálltam erre a vonatraA Firefox OS Engagement Team tagjaként a kommunikáció területén tevékenykedem.. A Firefox OS egy telített okostelefon piacra érkezik, “olcsó, s szar” eszközökkel. Ennek mi értelme? Ráadásul még csak a html5 alkalmazások vonal sem valami hatalmas egyedi dolog. Ráadásul itt van az Ubuntu Phone is a sarkon. Azoknak legalább van vér a pucájukban, s rendes telefont raktak össze.

Akkor miért is Firefox OS?

A Firefox OS más. Az egész történet egyik fontos mozzanata, hogy a Firefox OS, s az egész Mozilla alulról épül. Közösség adja össze az egészet. Szoftver lokalizáció, különböző extrák, mind-mind a (jövőbeni) felhasználóktól érkezik.

Az Ubuntu Phone egy remek eszköz, elképesztően jó adottságokkal. Futtat 3 operációs rendszert (Android, Ubuntu Phone, s Ubuntu, ha dokkolva van), csak drága. Közel 800 dollár, meg egy kevés postaköltség. 2014 májusra már el is készül. Ez majdnem egy év. Addigra pedig ki tudja hol fog tartani a technológia? Ami most remek hardver, az egy év múlva az erős középkategória lesz.

Éppen ezért kétséges is, hogy sikerül-e az Ubuntu Indigogo kampánya. Az pedig csak egy mellékszál, hogy ebből a történetből az Indigogo jön ki biztosan nyertesként, s ez a kampány egy kicsit kirántotta a Kickstarter árnyékából.

A Firefox OS nem próbál prémium kategóriában versenyezni. A telefonok azért is olcsók, mert nem a túltelített csúcs Android és iPhone közegbe kerül be. A telefonok a most veszem meg első okostelefonomat típusú felhasználókat célozzák meg. Itt pedig nem versenyez az Apple. Persze lesz “olcsó” iPhone kb 122 ezer Forintért. És lesz annak is piaca, de az még egy nagyon más réteg.

A Firefox OS azokat célozza, akik a nulla forintos, illetve nagyon olcsó telefonokat vásárolják. Ezen a piacon pedig Android van, vagy esetleg egy-két még a boltok raktáraiban porosodó Symbian. Ezen a piacon labdába lehet rugni.

Másik nagy előnye a Firefox OS-nek a privacy kérdés. Itt nincs szükség regisztrációra a Google/Apple/Microsoft szervereire, hogy le tudjak tölteni egy alkalmazást. Ugyanitt be tudom állítani egy tappintással, hogy a telefonon történt dolgokról ne tudjon semelyik “nagy testvér”.
Az alkalmazások viszonylag kis méretűek, így nincs szükség több gigabájtos mobilnet csomagra.

Ki a célközönség?

Az egyik célközönség már elhangzott, akik nem akarnak tízezer fonrintokat okostelefonra költeni. Nekik a Firefox OS egy remek alternatíva.

A másik igencsak szűk réteg a privacy iránt elkötelezettek, illetve a telefonbetyárok csapata. Ők örömmel váltanak majd valószínűleg Androidról, lecserélve a Google-től való függőségüket.

Váltok-e Androidról?

Nem. Viszont második telefonnak Firefox OS-t használok. Jelenleg egy Keont nyúzok, de ha majd lesz Peak+, akkor valószínűleg arra váltok.


Comments

2 responses to “miért Firefox OS?”

  1. Matyi Ákos Avatar
    Matyi Ákos

    Az megvan, hogy itt halál pontosan lőtted be az árát az “olcsó” iPhone-nak

    1. Átvettem Handrástól. Linkelve is van.