modellezés

by

in

Amikor a motiválatlanságról írtam, akkor többek hozzászólásában előfordult, hogy milyen hasznos lenne, ha érdekes, csoportmunkás órák lennének az iskolában, s nem csak száraz, unalmas tanórák. Most pénteken, a Jedi Mind Tricks koncert másnapján egy olyan felkérést kaptam, hogy tartsak bemutató órát a matek munkaközösségnek.

A tizenegyedikes (normál értelemben tizedik, mert egy nulladik, nyelvanulós évvel kezdtek) osztályommal a középponti és kerületi szögek témakörét fejeztük be, s belenéztünk már a trigonometriába is. Mivel előző este hajnalig fotóztam, adta magát a feladat, amit meg kellett oldaniuk:

Van egy 50mm-es objektívem, számolják ki, hogy a tanteremben le lehet-e vele fotózni a teljes csoportot, s ha igen, akkor hogyan álljon fel a csoport, s hova álljon a fotós.

Mielőtt belevágtunk a feladat kivitelezésébe, csoportokba osztottam őket véletlenszerűen. Eztán a wikipedia látószögekről szóló szócikkét kinyomtattam, s odaadtam nekik. Vittem be két nagy szögmérőt, ha esetleg kell nekik szög, vagy távolság mérésre.
Az első óra végén mindegyik csoport beszámolt róla, hogy mire jutott, másnap pedig bevittem a fényképezőgépemet, s mindegyik csoport kipróbálhatta, hogy amit kiszámolt, az tényleg működik-e a valóságban.

A következő videót az órán készítettem:

Sajnos az iMovie (HD és 08 van a gépemen) nem igazán szereti a D90 videóit, így nem vacakoltam sokat az összevágással.

Az elékészült képeket pedig feltettem az indafotóra:


Nagyon szeretem a modellezéses órákat, de még nekem is tanulnom kell sokat hozzá. Illetve azt is nagyon fontos megjegyezni, hogy csak modellezéses órákat tartani nem lehet, mert nem tanulnak meg semmit, de egy-egy témakör lezárásaképpen nagyon hasznos tud lenni egy ilyen óra.


Comments

6 responses to “modellezés”

 1. Két apró dolog:

  a nyitott szájjal evős csaj mi a francért nem volt képes felemelni azt a széket? Úgy imádom, amikor fél termen keresztül húzzák a széket, ezzel olyan hangot produkálva, amitől más megsüketül..

  A másik pedig; a kék felsős lánynak véletlenül nincs meg a telefonszáma? =P (ez vicc=)

 2. Jár a csoki, ez tök jó. Ilyenkor érzem, hogy mégse teljesen elvetemült dolog a tanárságon gondolkodni, lehet itt ügyes dolgokat csinálni.

  (Btw, az hogy van vajon, hogy az én gimim is pont így nézett ki: bútorok & all…)

 3. @gazs valószínűleg egy helyen vásárolták a padokat. 😀

  @Wale nem kerítek. Ha érdekel, keresd meg az iwiwen! 🙂

 4. morcosmacko Avatar
  morcosmacko

  Klug Ottóné rulz…

 5. Tudták a kölkök, hogy a D90-esen az 50mm-es objektív 75mm-esként viselkedik? 🙂

 6. @morcosmacko: 😀

  @e1: Az első ember fura tekintete után cseréltem le 18-70-re a fix 50-et, s mondtam el Nekik a titkot. 🙂