okostelefonok a matematikaoktatásban

by

in

Ez annak a tárgynak a címe, ami 2014/2015 második félévében indul az ELTE TTK-n. Jelenleg 27-en jelentkeztek rá. 21 hely van, mert a 20 túl kerek volt. Még várólista van. Előjelentkezés. A félév február 9-én kezdődik.

okostelefonok a matematikaoktatásban

Tegnap küldtem a kurzus hallgatóinak egy körlevelet. De nem sikerült sok embert eltántorítani. 🙂

Sziasztok!

Örömmel látom a jelentkezők nagy számát, s külön öröm a sok ismerős név a listán.

A Neptunban nem jelent nálam még meg, azonban fontos, hogy tudjátok, az óra időpontja:

Szerda, 12-14, A terem valahol olyan helyen van, amihez majd kérek GPS koordinátát, hogy az okostelefonjaitokkal odataláljatok! 😉

Az óra a matamatikatanításra lesz kihegyezve. Vagyis, hogyan tudom az okostelefont középiskolai, általános iskolai keretek között használni. Lesz alkalom, amikor ellátogatunk iskolába, s beülünk órára (ennek a logisztikáján még dolgozom), ahol már használnak tableteket. Tervek szerint lesznek vendégek is az órán. A félév végére nem lesz senki alkalmazásfejlesztő, de arról is beszélünk majd. Egy kicsit.

Ennyit előljáróban a tárgyról! Beszélgetünk, játszunk majd sokat, s ez egy olyan óra lesz, ahol elő lehet majd venni a telefonokat az órán is. Sőt, néha majd kell is! 🙂

Ezek fényében kérek mindenkit, hogy gondolja újra a jelentkezését, s ha esetleg másra számított vagy nem tud bejárni, akkor ne vegye el más elől a helyet. Köszönöm.

Izgalmas félév lesz. Eddig több helyen beszéltem már a témában 1-1 órát, de nekem is kihívás lesz egy teljes félévet végigvinni a témában. Nem hiszek abban, hogy az okostelefonok minden matematikaórát meg tudnak változtatni. Abban sem, hogy most már mindenki kidobhatja a füzetét, s csak egy okostelefonnal, tablettel járhat iskolába.

Abban viszont igen, hogy vannak olyan területek, témakörök, amikor az okostelefon használat rengeteget segíthet a tananyag elsajátításában, megértetésében. A félév során kifejezetten fontosnak tartom azt is, hogy megtanulja mindenki, hogy mikor nem jó használni ezeket az eszközöket. Mikor lehet akár pont ellentétes hatást elérni vele.

Tervezem, hogy lesz folyamatos online “kivonata” az órának. Azaz, akik esetleg érdeklődnek, s nem tudták felvenni azt, azok is értesüljenek arról, hogy mi történik.