plürk

by

in

Ez az új dili. Indult az egész még jó régen a twitterrel. Egyszerű, ötletes dolog volt. Abban az időben, amikor mindenki rákapott a blogolásra, jól jött egy olyan szolgáltatás, amin keresztül csak állapotjelzést lehetett adni.

Adtak a twitterhez RSS-t, van widget, API, s ezekután minden, mi szem-szájnak ingere. Aztán jöttek a bajok. A twitter nem volt felkészülve erre a mennyiségű felhasználóra, s üzenetáradatra. Kihagyások, lehalások voltak egyre többször, s ezt a rést igyekezett meglovagolni a pownce. Van valahol a történetben még egy jaiku is, de az annak ellenére, hogy nem lett közönségsiker, megvételre került a google által.

Amiben a pownce jó volt, hogy ők elit cuccot csináltak. Csak meghívással lehetett az elején bejutni, s emiatt mindenki akart powncézni. Ráadásul van fájlküldés, meg minden jóság, ami a twitterből kimaradt. Sikernek indult, de mégse lett az. Talán a picit túl kacifántos felület, s túl sok szolgáltatás, nem tudom mi okozta.

Nem is olyan régen egy új szolgáltatás jelent meg, ez pedig a plürk. Igen, én plürknek hívom, nem plörk, vagy plurknak, mert így tetszik. Ez abban tűnt ki a vetélytársak közül, hogy teljesen új szemléletben mutatja az üzeneteket. Jópofa felület, s valahogy mindenki rákapott, de legalább kipróbálta. Ezenkívül karma pontokat lehet gyüjteni, ami megintcsak vonzó lehet sokak számára.

Ami miatt én elkezdtem használni, hogy működik. Jobban, mint a pownce. Eddig az volt bekötve a headerbe, de valamiért az RSS odaát nem annyira megbízható. Tehát lecseréltem a plürk feedemre.

A mobil plürk felület átlátható, a normál timeline nézet picit kaotikus. Ha a moodblastba belekerülne az lenne a legjobb, de addigis kiváló állapotjelző marad. A plürkön főleg ökörködés megy, a twitter egy fokkal komolyabb. Nálam egyelőre párhuzamosan megy a kettő. Meglátjuk mit hoz a jövő…


Comments

7 responses to “plürk”

 1. Én eddig a mobil plörkkel csak szívtam. Egy plörk egyszer átment rendesen, aztán pedig “hozzászólásként” még hétszer. És nem egyszer játszotta el a cucc. Tehát ez még csiszolandó.

 2. lealdozik a twitternek, mielott megtudnam, mire is jo 🙂 igertel egy felvilagositopostot ám,ejnye.
  plurkot sem ismerem, nagyon jo ilyen butanak lenni. viszont az rss-t hasznalom mar vagy 3 hete. felbasz.

 3. @ricsi: Haladsz a korral. 😀

 4. @kobak:
  ja, nomyatom, de mi mindek. sajna windózon feedreader-t vagyok kenytlen hasznalni, mar reg elovlastam a neten a postokat, mert van amikor napokat(!) késik a drága a frissítéssel. miert nem lehet a vienna windózra? vagy miert nem hasznal a cegem meket?

 5. @ricsi: newsgator.com regisztrálsz. Aztán van win kliens, meg mac kliens is. Mindkettő szinkronizál a webre. Tehát tökmindegy, hogy melyik gépnél ülsz, amit elolvastál, az olvasott. A feedjeidet pedig nem kell mindig beállítani, mert azok is szinkronizálódnak.

  Egyébként me a google readert mindenki dicséri, de nekem nem jött be.

 6. Én a twitter addikciót nem értettem, rám nem hatott. De a plörkre rákattantam csúnyán.

 7. jelentem hatott ram a töme, regeltem plurkre. nem értem. nemtom mit kell cisnalni. nem nekem valo a webkettő.