safari3, a használható böngésző

safari helmetOSX 10.5 safari3. Nagy szövegelés, reklám, windowsos megjelenés. WoW! Persze a suligépre feltettem a windowsos safarit, de randa, s nem jó. Gyors, de nem megy rendesen. Ezzel be is fejeztem. Anno tigerre a betát se szedtem le.

Aztán jött a leo upgrade, s lett safari3. Átméretezhető textboxok. Jópofa. Gyorsabb lett. Ráadásul ritkábban fagy. iwiwet nem nyitja meg, ez mondjuk a legutóbbi akciójuk óta nem akkora szívfájdalom. Még időben lementettem a kontaktlistámat.

Ami azonban egyre jobb a safariban, hogy egyre több a használható plugin hozzá. Legújabb termés a SafariAdBlock. Ez 99%-ban kompatibilis a firefox adblock plus listájával, így bele is hergeltem Martin (a fejlesztő) segítségével Ajnasz adblock listáját. Sajnos valamiért Ajnász legújabb linkjét nem ette meg, emiatt elmentettem magamnak egy txt fájlban, s onnan olvastatom ki a blokkolandó címeket.

A feladat egyszerű a /Library/InputManagers/Safari\ AdBlock/Safari\ AdBlock.bundle/
Contents/Resources/Subscriptions.plist
fájlt kell módosítani. Eredetileg egy német, angol, meg valami globális listát tartalmaz az előbbi xml fájl. Nekem csak úgy működött a módosítás, hogy az egyiket (az utolsót) átírtam. Negyedik felvételére nem akart menni. A 0.2-tes verziószám sokat elárul az okról is. Mindenesetre ezután minden fantasztikus. Ide fel is teszem az én változatomat:

http://kobak.org;/uploads/Subscriptions.plist;Subscriptions.plist;

Egyéb hasznos safari trükkök, pluginek:

  • safari microformats – kis ikon jelzi a microformats használatát az oldalon, arra kattintva akár egyből menthetjük AddressBookba, iCalba.
  • safari tidy – like firebug, picit butább, de szeretjük
  • inquisitor – keresés elegánsan, szépen
  • piclens – képnézegetés elegánsan, full screenben
  • inspector elővarázsolása – terminálban add ki a következő parancsot: defaults write com.apple.Safari WebKitDeveloperExtras -bool true
  • pimpmysafari – Többek között a fenti (John Hicks műve) moddolt safari ikon is innen tölthető le.

A dolog persze akkor teljesen korrekt, ha azt is ideírom, hogy a default böngészőm még mindig a camino (nightly), ám egyre többször használom párhuzamosan a safarival. 🙂


Posted

in

by