safari3, a használható böngésző

by

in

safari helmetOSX 10.5 safari3. Nagy szövegelés, reklám, windowsos megjelenés. WoW! Persze a suligépre feltettem a windowsos safarit, de randa, s nem jó. Gyors, de nem megy rendesen. Ezzel be is fejeztem. Anno tigerre a betát se szedtem le.

Aztán jött a leo upgrade, s lett safari3. Átméretezhető textboxok. Jópofa. Gyorsabb lett. Ráadásul ritkábban fagy. iwiwet nem nyitja meg, ez mondjuk a legutóbbi akciójuk óta nem akkora szívfájdalom. Még időben lementettem a kontaktlistámat.

Ami azonban egyre jobb a safariban, hogy egyre több a használható plugin hozzá. Legújabb termés a SafariAdBlock. Ez 99%-ban kompatibilis a firefox adblock plus listájával, így bele is hergeltem Martin (a fejlesztő) segítségével Ajnasz adblock listáját. Sajnos valamiért Ajnász legújabb linkjét nem ette meg, emiatt elmentettem magamnak egy txt fájlban, s onnan olvastatom ki a blokkolandó címeket.

A feladat egyszerű a /Library/InputManagers/Safari\ AdBlock/Safari\ AdBlock.bundle/
Contents/Resources/Subscriptions.plist
fájlt kell módosítani. Eredetileg egy német, angol, meg valami globális listát tartalmaz az előbbi xml fájl. Nekem csak úgy működött a módosítás, hogy az egyiket (az utolsót) átírtam. Negyedik felvételére nem akart menni. A 0.2-tes verziószám sokat elárul az okról is. Mindenesetre ezután minden fantasztikus. Ide fel is teszem az én változatomat:

http://kobak.org;/uploads/Subscriptions.plist;Subscriptions.plist;

Egyéb hasznos safari trükkök, pluginek:

 • safari microformats – kis ikon jelzi a microformats használatát az oldalon, arra kattintva akár egyből menthetjük AddressBookba, iCalba.
 • safari tidy – like firebug, picit butább, de szeretjük
 • inquisitor – keresés elegánsan, szépen
 • piclens – képnézegetés elegánsan, full screenben
 • inspector elővarázsolása – terminálban add ki a következő parancsot: defaults write com.apple.Safari WebKitDeveloperExtras -bool true
 • pimpmysafari – Többek között a fenti (John Hicks műve) moddolt safari ikon is innen tölthető le.

A dolog persze akkor teljesen korrekt, ha azt is ideírom, hogy a default böngészőm még mindig a camino (nightly), ám egyre többször használom párhuzamosan a safarival. 🙂


Comments

6 responses to “safari3, a használható böngésző”

 1. nézzük… 🙂

 2. és működik a webkit-el is, amivel sajna a pithhelmet nem. kösz, így frankó az élet 🙂

 3. Egy darabig használtam Caminot, pont az itt nálad olvasottak miatt, de ez az állapot nem maradt tartós. A Firefox-os pluginok használhatatlansága miatt (FireBug!!!) a 3-as Safari megjelenésével teljesen migrálódtam és mára már a Safari a primary böngészőm. Igaz van fent Firefox is, meg Camino is, de ezeket már csak tesztelésre használom. Magam sem gondoltam volna, hogy van élet a Firefox után, de megkövetem magamat 🙂
  Köszi a linkeket! Hasznosak! Hála 😉

 4. kramp balint Avatar
  kramp balint

  Szia!
  Miután kicseréltem a “Subscriptions.plist” fájlt, azután eltünt a Safarimból az AdBlock tab a preferencesből ;( Miért? Mit tegyek?
  Köszi!

 5. Ápropó sulisgépek, elintézhetné, hogy legyen normális böngész mert ez az IE kikészít.

 6. [quote comment=”43084″]Ápropó sulisgépek, elintézhetné, hogy legyen normális böngész mert ez az IE kikészít.[/quote]

  sajnos ebbe nincs beleszólásom.

  [quote comment=”43059″]Szia!
  Miután kicseréltem a “Subscriptions.plist” fájlt, azután eltünt a Safarimból az AdBlock tab a preferencesből ;( Miért? Mit tegyek?
  Köszi![/quote]

  A legújabb SafariAdBlock van fenn? Nekem akkor történt ilyen, amikor negyediknek vettem fel a magyar listát…