saját blog vs. tumblr, posterous, stb.

by

in

Gaba váltott tumblira, dosransky párhuzamosan posztol a posterousra azzal a nem titkolt céllal, hogy teljesen átáll.

Jók ezek a dolgok, de Gaba, amióta átállt a tumblr-re, azóta a tumbli jóságábólegy-két klikk, s máris megjelenik a tartalom a tumblr blogon adódóan tele lett mindenféle egyéb cuccal a blogja, amik azelőtt nem “szennyezték” a minőségi tartalmat. Ez nem azt jelenti, hogy naponta jön a trash, de lényegesen higult a dolog.

A posterous remek platform, de nekem pl. a domain kezelése miatt sem jött be. Egy ideig a mobil fotóim az m.fotolog.hu alatt voltak közvetlen elérhetők, de nem működik rendesen. Így visszaálltam a regisztrált kobak.posterous.com címre. Viszont mobiltelefonról oda posztolni a legegyszerűbb, s egyik legkényelmesebb dolog.

Van sok előnye ezeknek a felületeknek, de nekem a kapott kényelmi szolgáltatásokkal és extrákkal együtt sem hozzák azt szabadságot, amit a saját domainen telepített és üzemeltetett blogom aderről egyébként itt írtam kommentben részletesen. Ennek ellenére használom ezeket, s szeretem őket, de nem tudnám elsődleges felületnek tekinteni. A témában wyctim részletes írását is érdemes elolvasni.


Comments

10 responses to “saját blog vs. tumblr, posterous, stb.”

 1. Egyetértek, ezzel én is így vagyok (legalábbis egyelőre).

 2. Nehéz kérdés, ami nálam is felmerült. Valóban jó dolog, hogy van saját domainem, amit szabadon alakíthatok, de az igazság az, hogy a kezdeti tervekből máig nem lett semmi, így érdemes a kérdést feltenni, hogy valóban megéri-e csak egy blog miatt fenntartani a tárhelyet. Szerintem nem, de mégse váltottam szolgáltatást, aminek a legfőbb oka, hogy az összes kipróbált megoldás valahol elcsúszott (tumblr, posterous, blogspot, blog.hu).

  Mondjuk a heggesztgetés, mint érv, nálam soha nem jött elő, mivel nem nagyon érdekel, hogy mi van a motorháztető alatt, csak az számít, hogy menjen. Frissíteni meg egyiket(habari, wp) se nagy kaland.

 3. hrongyorgy Avatar
  hrongyorgy

  En eldontottem, hogy a posterous a netszemet kategoria lesz, meg olyan dolgok, amik ugy kibuknak az emberbol, de egy twittbe a karakterkorlat miatt nem fernek bele. Tehat egyfajta unlimited twitter nalam a posterous.
  A twitter a rovid szosszeneteknek van, ami belefer par karakterbe is.
  A blogon pedig igyekszek minosegi tartalmat tartani – ez mostanaba valahogy nem akar osszejonni, de ennek csak annyi latszatja van, hogy a blog nem frissul -, leirasokat, nagyobb lelegzetu irasokat. Mivel az egy railsos alkalmazas, oda meg kepet beszurni se egy egyszeru eset, de ha az ember minosegi tartalmat akar csinalni, ugyis megszenved erte.

  Mostanaba csak twittek vannak, mert arra van idom meg energiam.

 4. Köszönöm Nektek, hogy nem vagyok egyedül. 🙂

 5. Ez egy roppant jó bejegyzést, mert sok érdekes gondolatot felvet. Leginkább talán azt, hogy mennyi ideje van még az ilyen, saját üzemeltetésű blogoknak.

  Mert például ha ki akar rakni az ember egy fotót, meg hozzá néhány sort, akkor tumblrön ez maximum három kattintás. A tumblr az egyik legkényelmesebb felület, amit mostanában a neten láttam.

  Viszont a másik kérdés, hogy igen, ezáltal az ember könnyen elengedi magát, kirak olyan dolgokat, amiket a blogba azért mégsem és amiket egyébként az olvasók nagy része nem is feltétlenül szeretne látni, mert ha húsz bejegyzés van naponta, amiből kettő a „tényleges” írás, akkor elmegy az ember kedve. Marad a kategória szerinti RSS.

  Amúgy ami még érdekes, az a reblog. Sok helyen olvasom-hallom mostanában, hogy mennyire idegesítő, mikor reblogként beszélgetnek az emberek, és múltkor el akartam olvasni egy több mint ötven reblogból álló szálat, katasztrófa.

 6. A reblog szerintem marha idegesítő. Illetve nem az az idegesítő, hanem, hogy nincs komment felület, így a reblog lesz a komment.

 7. Nekem az a bajom a TumblR-el, hogy egy fentebb kommentáló úr szavaival éljek: netszemetet termel. Valahol mégis érdekes ez az egész.

  Vannak nagyon-nagyon jó dolgok is rajta, mint pl. tematikus fotóblogok, de ezek sem adnak kontentet, csak közelebb hozzák, vannak egyébként vicces blogok is, de ezeknél meg az a legnagyobb problémám, hogy amit nem ketten olvasnak, ott a sok reblogtól már nem férsz el.

  Magamat már rég nem sorolom a bloggerek közé, de van még egy jelenség a "Tumblival" kapcsolatban, ami zavar: a forrásmegjelelölések hiánya. A két kattintásos képfeltöltés, a fél másodperces reblogolások varázsa olykor-olykor ugyanis elnyomja az emberben azt a kis lelkiismeretet is, ami beleszorult, és bizony sokan ékeskednek más tollával.

 8. Teljesen egyetértek. Mondjuk, ha a bookmarkletet használod. könnyen lehetne forrásmegjelölést betenni. Az én szemét gyüjtőmben általában pont emiatt van is.

 9. A tumblr hullám indulásakor én is követtem több oldalt, elsősorban az érdekes vélemények, emberek, témák miatt. Belefolyni nem akartam, szinte teljesen leszoktam a komment szintű véleménnyilvánítástól neten, ha heti 1-2 helyre írok az már sok, így rss-be kötöttem be az érdekesebbeket. Idővel aztán a legtöbbön először csak mark all-t nyomtam, aztán le is iratkoztam a sok értéktelen kép, értelmetlen reblog miatt. Végül az utolsóktól is megszabadultam, és egyáltalán nem hiányzik. A tumblr nettó időpazarlás, az érték-szemét arány olyan rossz hogy nem éri meg a pár érdekes dolog miatt a rá fordított időt.

 10. "…ha heti 1-2 helyre írok az már sok…"

  Akkor most megtisztelve érzem magam. 🙂 Nekem a tumblr arra van, hogy minden olyan szemét, ami esetleg mégis érdekes lehet, de nem alkalmas arra, hogy elmentsem későbbre a deliciousra, az ott landol.

  A dashboardot pont az általad említett okok miatt havonta egyszer ha megnyitom, az sok.