Steve ha élne… avagy a nagy térképkérdés

by

in

Nagyon vicces olvasni a “Steve ha élne…” kezdetű üzeneteket. Steve ha élne, kicsit előrébb tartana talán a fejlesztés, de biztos vagyok benne, hogy még anno ő indította az Apple Maps alapjait. Az Apple iránya, hogy saját kezébe veszi a térkép kezelést egy logikus, de nehéz döntés.

A Google és az Apple régóta játszák a kisebb és nagyobb játszmáikat. Egyszer az egyik lép bele a másik intimszférájába, másszor a másik. Ismerjük pl. a csatározást okostelefon fronton, nem is mennék bele annak a részleteibe. Sokkal izgalmasabb, ami most történik az iOS 6 tekintetében. Apple egészen mostanáig függött a Google-től. A Google Maps bizony nem olcsó mulatság. És nagyon nem mindegy, mit használ az Apple a mobil eszközein.

Ennek ellenére rengeteg dolgoban biztos vagyok, hogy továbbra is együttműködik az Apple és a Google. Pl. továbbra is a Google a default keresőmotor a Safariban desktopon is, s iPhone/iPad eszközökön. Természetesen nagy pénzek mozoghatnak ilyenkor a háttérben, amiről általában mi nem tudunk.

Tehát az iOS 6-os verzióig a Google Maps és a YouTube (saját Apple fejlesztés) kliens része volt a rendszernek. Ezen most egy huszárvágással változtatott az Apple és “kidobta” a két alkalmazást.

A YouTube esetében ez még nem is annyira izgalmas, már van egy YouTube app az AppStore-ban. Ami miatt az iPad felhasználók már fel is lázadtak, mert iPad kijelzőre nincs optimalizálva az alkalmazás.

Ennél sokkal izgalmasabb a Maps kérdés. Az Apple Maps hibáit, s hiányoságait gyüjtik a The amazing iOS 6 Maps tumblr blogon, s ha bárki rákeres az új Maps-re, akkor rengeteg siránkozást fog találni.

Akkor miért éri meg mégis az Apple-nek a váltás? Mert saját kézbe veszik a térképeket, építhetnek később rá bármilyen klienst, geotagelést, navigációt (már van is), s a lokáció kérdése egyre inkább kulcsfontosságú lesz. Ezért most a felhasználók szívnak, de emiatt nem hiszem, hogy sok embernek fáj a feje Cupertinoban.
Aki már egyszer bevásárolt az AppStore-ban, az nem fog átváltani másik rendszerre. Egyszer eljutottál oda, hogy megadtad a bankkártya adataidat valamelyik alkalmazásboltban, onnantól nincs visszaút. Kevés egy térkép szoftver probléma egy ekkora váltáshoz.

Izgalmasabb kérdés a Google tétovázása a kérdésben. Androidon, ahol a rendszer a Google szolgáltatásaira épül már a kezdetektől a Market/Play Store segítségével lehet telepíteni/frissíteni a Maps alkalmazást. Itt a lehetőség, hogy kiadjanak egy térkép alkalmazást az Apple alkalmazásboltjába is. Ha kiadják majd a térképet, akkor érdekes kérdés, hogy meg fog-e jelenni a turn-by-turn navigáció benne. Ingyen Google Maps alapú navigálás, valós idejű forgalom adatokkal eddig csak Androidon volt elérhető, s hivogató extra volt mindigis a platformon. Most azonban, hogy az Apple beépített navigációt a saját térkép szoftverébe a Google lépéskényszerbe került.

Kiváncsian várom mit hoz az elkövetkező pár hónap térképfronton. A verseny ideális esetben nekünk, a felhasználóknak kedvez. Reménykedjünk!


Comments

5 responses to “Steve ha élne… avagy a nagy térképkérdés”

 1. Zila Avatar
  Zila

  Nekem az utolsó lökést az ios6 youtube és maps kihagyása adta meg, hogy otthagyjam az iOS-t és Androidra váltsak. Nem mondom, hogy csak ezekért, de megkönnyítették a dötést. Pedig megadtam a bankkártyám adatait, de most már másnak adom 🙂

  1. Örülök, de hidd el, Te vagy a kissebbség.

   1. ctrlshift Avatar
    ctrlshift

    Akkor én vagyok a kettes számú kisebbség: karcmentes iPhone 4, kártyafüggetlen eladó…

  2. prolab Avatar
   prolab

   Detto.
   (Mondjuk nálam még az is benne volt, hogy 180+ ezer Ft-ot már nem vagyok hajlandó egy mobilért fizetni.) Szóval a megkopott 3GS-emet egy Nexus Galaxy vagy S3-as váltja…

 2. dvorcsakl Avatar
  dvorcsakl

  Annyit, de annyit használtam a Google Maps-ot, hogy, ööö, hát az nem sok volt.
  Kb. semennyire sem érdekel. Van navis cuccom, és van az iPhone-on iGO.

  Asztali gépen viszont használom a GMaps-ot, ott pedig továbbra is tudom.