szmog – matematika – elvek

by

in

Szmog van, azt mondták. Sajnos az egész történet felemás, mert ugyebár van szmog, van rendelet, de nincs következmény. Illetve van következmény, vagyis lenne, ha betartanánk azt. Jobb lenne a levegő.

Ma hazafele a suliból kedves matematikai játékot folytattam, próbáltam megállapítani az elhaladó autók háromszámjegyű rendszámáról, hogy az vajh páros, vagy páratlan. Ma ugyebár csak páros rendszámot láthattam volna száguldani, ennek ellenére akadt jópár páratlan is.

Kérdés: Mi matektanárok (elődeink) hibáztunk, amikor az számelmélet témakörnél a kettővel való oszthatóságot tanítottuk, vagy esetleg az autóban száguldó pilóta nem ismeri a saját rendszámát?
Azt persze még feltételezni sem merem, hogy tud osztani, de nem érdekli a környezete, meg a körülötte élő többi kétmillió ember…


Comments

8 responses to “szmog – matematika – elvek”

  1. Szerintem ne ostorozzátok magatokat, matektanárok, nem hiszem, hogy a hiba a ti készülékeitekben lenne…

  2. Szerintem sem a matekban a hiba. pl Te is autóval jöttél ki vasárnap, és ha jól tudom a 4-es az páros, vagy nem?.. 😛

    Nehéz dolog ez, szerintem azért nem is büntethető senki, amiért neki épp páros v páratlan számra végződik a rendszáma. Ha valakinek munkaeszköz az autó, az nem fog lemondani róla csak ezért. De ha a párosok fele lemond arról, hogy autóba szálljon, mert el tud jutni bkv-val is a munkahelyére, akkor már megérte. No de ezt tudatosítani kéne és nap, mint nap meg lehetne tenni – ha és amennyiben képes a tömegközlekedés is kulturáltan elszállítani azt a mennyiségű embert a munkahelyére és vissza. szerintem.

  3. ja, és egyébként a rendeletben fel is vannak sorolva szépen a számok, hogy mi számít párosnak és mi páratlannak! 🙂

  4. @zsu igen, mert tegnap este tudtam meg, hogy szmogriadó van. Mostanáig abban a hiszemben voltam, hogy ma reggeltől van. 🙁

  5. Mi sem tudtunk volna róla, ha a keresztmamim nem telefonál ránk este a hírrel, mert mi se néztünk tévét, s most még rádiót se hallgattunk a hétvégén. sebaj, jóhiszeműen megállapíthatjuk bizonyára a sok nem jó nap közlekedő x %-a szintén nem értesült róla. hm? 😉

  6. igen, érdekes kérdés ezesetben a tájékoztatás. Kötelező-e nekem autóbaülés előtt végigböngésznem az internetet, meghallgatnom a rádiót, a tv-t, hogy tudjam, szmogriadó van-e éppen?!

  7. Az a gond, hogy a vidéki, aki a fővárosban dolgozik, vagy éppen ott van dolga, nem tudja egyszerűen megoldani az utazást. A sok garázda elem, aki a tiltás ellenére is használta nem megfelelő rendszámú autóját, az többnyire a főváros vonzáskörzetéből való, vagy még messzebbről jött. Szerintem…

  8. Nem kötelező, de a kihirdetésnek ezek a módjai vannak (újság, tv, rádió, internet), nem hívhatnak fel mindenkit egyesével.