Ubuntu telefon (nem) halott ötlet

by

in

Az Ubuntu bejelentése, miszerint nyitnak telefonokra is, nyitnak telefonokra is, vegyes érzelmeket váltott ki.

A cikk végén Mark Shuttleworth keynote videóját meg tudjátok nézni, ha esetleg valaki még nem látta.

A bemutatón elhangzó legérdekesebb megjegyzés az egységes felület, egységes rendszer volt. Egy kép erejéig be is mutatja Mark, hogy a Desktop és mobil verziók mennyire különböznek egymástól. Ebben tegyük hozzá, van egy jókora csúsztatás, hiszen a Windows 8 igyekszik a csempéket megjeleníteni az asztalon is, s az OSX is folyamatosan örököl dolgokat az iOS rendszerből.

Viszont ami érdekes, s feltűnő, hogy az Ubuntu más irányt vesz. A Dekstop rendszertszeretnék a telefonokra eröltetni. És bár az Apple is rendelkezik iClouddal, a Microsoftnak is van Skydrive-ja, ezek valahogy mindegyike kicsit göthös. Az Apple sajnos webes, netes termékek fejlesztésében valahogy nem a legsikeresebb. Az Ubuntu One a zenebolttal összekapcsolva nem teljesen halott ötlet. A Canonical célja, hogy mindent házon belül oldjanak meg.

Érdekes, hogy a másik milliomos (Michael Robertson), aki Linux vonalon indult egyelőre nem túl sikeres a területen. Pedig ő az mp3.com oldallal szedte össze vagyonát. Tehát neki a

Mark Shuttleworth pedig valahonnan csak csinált magának jópár milliót, így biztosan lát fantáziát ebben is. Kérdés, hogy össze tudnak-e bútorozni valamelyik hardver gyártóval (A DELL próbálkozott már Androidos telefonnal, tablettel, eddig nem túl nagy sikerrel, viszont jó kapcsolatot ápol az Ubuntuval, így ők egy elképzelhető partner lehetnek), aki piacra dobna Ubuntu telefonokat. A piacnak jót tenne egy Ubuntu telefon. Sosem árt, ha van lehetőség választani. Mondom ezt úgy, hogy tisztán látom, hogy az Ubuntu telefon igazán az Androidnak lehet konkurencia. Azt hiszem nem kell hatalmas piackutatást végezni ahhoz, hogy kiderüljön, az Android felhasználók inkább használnak Ubuntut, mint az iPhone vagy a Windows Phone tulajok.

Mindenesetre feliratkoztam, szivesen kipróbálnám a betát.


Comments

One response to “Ubuntu telefon (nem) halott ötlet”

  1. Maga a felület így elsőre tetszik, ahogyan tetszik a Desktop is. Utóbbival csak az a gondom, hogy miután az ember kigyönyörködte magát, elkezdi túrni a rendszert és itt-ott elkezd foszladozni a szépen varrt GUI.

    (lehet nálam a hiba, de az első bekezdésben valami youtube link maradvány láthatható, az ötödik bekezdés vége meg csak lóg a semmiben, nincs befejezés)