android

by

in

Nem, nem iPhone. Nálam az a dolog kifújt. 9-én pedig hiába vártam az iPod touch 3g-t a kis együgyű telefonom kiegészítőjeként, nem érkezett. Örömteli, hogy van benne n-es wifi, meg gyors, de se kamera, se gps. Cserébe nálunk az artisjusnak köszönhetően drága lesz.

OK, miért android?

Mert működik, mert szabad, mert gyorsan fejlődikFolyamatosan érkeznek a bejelentések az újabb telefonok és kütyükről, amik androidot futtatnak majd. Az SDK multiplatform, tehát nem csak mac-en lehet rá fejleszteni programokat., mert nem kötődöm egy gyártó szeszélyeihez.

A fenti videó az 1.6-os android verziónak a beharangozója, ami a napokban jelent meg. Már most olyan dolgok vannak benne, amik simán felveszik a versenyt az iPhone OS-el.

Az android market webes felületen kicsit kaotikus, de nem kell külön kliens program (iTunes), hogy programokat telepítsek. A doubletwist pedig arra az esetre remek megoldás, ha a zenéimet iTunes-ból szeretném szinkronizálni a telefonra.

A telefon, amit beszereztem picit több, mint a harmada az iPhone 3GS-nek. Specifikációja persze bizonyos dolgokban elmarad attól, de ez nem zavaró (proci csak 500-as, s kevesebb a ram). A Samsung i7500 Galaxy a cég első androidos darabja. A minőségre garancia a Samsung eddigi telefonarzenálja. Nem most kezdtek bele a dologba. Nem is ez az első érintőképernyős kütyüjük.

Először egy G2-t néztem ki, de aztán egy véletlen kavarás következtében az a vétel nem jött össze. Mire felocsúdtam, mint második licitáló kaptam ajánlatot a Galaxyra, ami majd’ mindenben jobb, mint a HTC Magic. Egyetlen “baja”, hogy nem google experience (vagy mi), azaz a frissítések nem a levegőből érkeznek, hanem nekem kell telepítenem azokat. Ezt egyébként nem bánom annyira.

i7500_samsung.jpg

Cserébe kapok:

 • 5mpx kamera (videofunkcióval)
 • autofokusz, led vaku (nem hiszem, hogy ez tényleg jó valamire)
 • AMOLED kijelző
 • 8GB belső memória, ami bővíthető memóriakártyával. Ez mindig hiányzott az iTermékekből.
 • GPS, wifi, hsdpa

Specifikáció alapján az iPhone 3G és a 3GS között van félúton. Mindez függetlenül, 2(!) év gyártói garanciával megkötöttségek nélkül.

Azért tegyük hozzá, ha az iPhone 3gs olcsóbb lenne, függetlenül kapható lenne, rendes magyar iTMS lenne, akkor gondolkodás nélkül azt választottam volna. Azonban sajnos túl sok a lenne. A nokia n900-a is nagyon hivogató, de a maemo-t úgy tűnik, hogy csak ők használják (bár az még az androidnál is szabadabbnak látszik), s ez a jövőbeni programválaszték szűkösségét vetíti előre. A telefon ára pedig szintén érdekes kérdés marad.

update: technet tesztje


Comments

6 responses to “android”

 1. Nos, telefonilag eléggé el vagyok anyátlanodva.

  Az van, hogy szükséges számomra a két kártyás telefon. Inenntől kezdve pedig nincs választás a hazai piacon. Van Samsung és kész. A kínaiakat nem veszem ide, nem telefonok. A Philipsnek is van ilyenje, de itthon nem kapható.

  Tehát vettem egy Samsungot. Első az életemben, eddig kerültem ezt a márkát. Két hónapos a telefon, dual sim. Hát, nem mondom, hogy barátok vagyunk.

  1. kinézetre már most olyan, mintha 2 éves lenne. Gombok lekoptak, ház szétkarcolódva, szóval a minősége 1-es.
  2. Idétlen az ok gombon a böngésző
  3. A táp és egyéb csatlakozója siralmas, szánalmas konstrukció.
  4. Az akkuja – oké, két kártya – elég gyenge.
  5. Hát, szépnek elég csúnya.

  Szóval amint lesz olyan telefon gyártó, aki normális két kártyásat csinál, dobom kukába a Samsungot és soha nem fogok ilyet venni. Jó kis Motorola penge, a legjobb mobilom volt, zsebben, kulccsal, pénzzel együtt hordva 2 év után is mint az új, soha bajom nem volt vele.

 2. én is androidos eszközt (Hero-t) nézegetek. annyi a szűk keresztmetszet, hogy nemrég kipróbáltam az öcsém Heroját, és hát közel sem volt olyan használható, mint a speckó szerint, nagyon sok volt a bug. múltidő, mert tegnap kijött az új ROM, jelenleg arra várok, hogy az öcs feltegye és visszajelezzen, hgoy tényleg annyira állat-e mint amilyennek mondták a tech siteok.
  a Samsungod hogy áll árban?

 3. Szerintem az iPhone OS mellett valóban az Android az egyetlen platform, ami valaha is képes lesz labdába rúgni. Egyet értek azzal, hogy sok a kötöttség az előbbin, ebben mindenképpen jobb az Android.

  A Maemot viszont ismerem testközelből, és csak az ellenségeimnek ajánlanám. 🙂

 4. Thomas Avatar
  Thomas

  Hola!
  Az Android-os oprendszerben nem fogsz csalódni, bár valahogy a Samsung-ra sosem tudtam úgy gondolni, mint telefongyártó.

  Lassan egy hónapja van HTC Hero-m és bár tényleg néha kicsit belassul, de ennek tudatában voltam már mielőtt megvettem és elfogadtam, hogy ez együtt jár egy még nem teljesen kiforott rendszerrel. Mivel Facebook-olok is, meg Twitterezem is, na meg Google fiókom is van ( jajj de kényelmes volt befrissíteni a contact listámat telefonszámokkal a Google Contacts-ból ), ezért duplán jó!

  Én nem bántam meg! 🙂

 5. A napokban szereztem be egy i900 Omniát. Elég jó. Bújva a fórumokat, jobbnál jobb romokat keresve találtam egy bejegyzést, miszerint android lassan elérhető lesz omniára. Mennyire hihető a hír? Szívesen kipróbálnám…

 6. Nem tudom, de a http://forum.xda-developers.com oldalt kell nezni, ott van mindenki, aki okos, s romokat hackol. 🙂