android

Nem, nem iPhone. Nálam az a dolog kifújt. 9-én pedig hiába vártam az iPod touch 3g-t a kis együgyű telefonom kiegészítőjeként, nem érkezett. Örömteli, hogy van benne n-es wifi, meg gyors, de se kamera, se gps. Cserébe nálunk az artisjusnak köszönhetően drága lesz.

OK, miért android?

Mert működik, mert szabad, mert gyorsan fejlődikFolyamatosan érkeznek a bejelentések az újabb telefonok és kütyükről, amik androidot futtatnak majd. Az SDK multiplatform, tehát nem csak mac-en lehet rá fejleszteni programokat., mert nem kötődöm egy gyártó szeszélyeihez.

A fenti videó az 1.6-os android verziónak a beharangozója, ami a napokban jelent meg. Már most olyan dolgok vannak benne, amik simán felveszik a versenyt az iPhone OS-el.

Az android market webes felületen kicsit kaotikus, de nem kell külön kliens program (iTunes), hogy programokat telepítsek. A doubletwist pedig arra az esetre remek megoldás, ha a zenéimet iTunes-ból szeretném szinkronizálni a telefonra.

A telefon, amit beszereztem picit több, mint a harmada az iPhone 3GS-nek. Specifikációja persze bizonyos dolgokban elmarad attól, de ez nem zavaró (proci csak 500-as, s kevesebb a ram). A Samsung i7500 Galaxy a cég első androidos darabja. A minőségre garancia a Samsung eddigi telefonarzenálja. Nem most kezdtek bele a dologba. Nem is ez az első érintőképernyős kütyüjük.

Először egy G2-t néztem ki, de aztán egy véletlen kavarás következtében az a vétel nem jött össze. Mire felocsúdtam, mint második licitáló kaptam ajánlatot a Galaxyra, ami majd’ mindenben jobb, mint a HTC Magic. Egyetlen “baja”, hogy nem google experience (vagy mi), azaz a frissítések nem a levegőből érkeznek, hanem nekem kell telepítenem azokat. Ezt egyébként nem bánom annyira.

i7500_samsung.jpg

Cserébe kapok:

  • 5mpx kamera (videofunkcióval)
  • autofokusz, led vaku (nem hiszem, hogy ez tényleg jó valamire)
  • AMOLED kijelző
  • 8GB belső memória, ami bővíthető memóriakártyával. Ez mindig hiányzott az iTermékekből.
  • GPS, wifi, hsdpa

Specifikáció alapján az iPhone 3G és a 3GS között van félúton. Mindez függetlenül, 2(!) év gyártói garanciával megkötöttségek nélkül.

Azért tegyük hozzá, ha az iPhone 3gs olcsóbb lenne, függetlenül kapható lenne, rendes magyar iTMS lenne, akkor gondolkodás nélkül azt választottam volna. Azonban sajnos túl sok a lenne. A nokia n900-a is nagyon hivogató, de a maemo-t úgy tűnik, hogy csak ők használják (bár az még az androidnál is szabadabbnak látszik), s ez a jövőbeni programválaszték szűkösségét vetíti előre. A telefon ára pedig szintén érdekes kérdés marad.

update: technet tesztje


Posted

in

by

Tags: