cloudo – weboperációs rendszer, vagymi?!

Megismerkedtem a cloudo weboperációs rendszerrel. Mi ezeknek a tisztességes magyar neve?!

Már sokan, régóta gondolkoznak ilyenen, sőt biztosan van rengeteg egyéb változat is a világhálón, én azonban épp windows reinstall közben az iskolában erre kaptam beta invitálást.

Regisztráltam az egyébként igényesen megcsinált oldalra. Majd röpke 5 perc elteltével elkészült a fiókom. Beléptem.

Fullscreen

A fenti kép fogadott. Szép. Gondoltam ki is próbálom, hogy a szépségen kívül a használhatóságban mennyire jeleskedik az új weboprendszer. Kattintottam egy felhőt, ahol a start menüt reméltem. Meg is lett, bár nem kápráztattak el rengeteg programmal:

Fullscreen

Ekkortájt leltem rá a jobb klikkre:

Fullscreen

Sajnos az az igazság, hogy egyelőre itt is a csilivili dolgok a legkidolgozottabbak. Lehet windows szerű kinézetünk, több linux disztribúcióra jellemző, vagy osx szerű:

Fullscreen

Eztán megtaláltam a telepítés menüt, ahol telepítettem a google mapst, a sudoku játékot, meg az rss olvasót. Nem estem hanyatt egyiktől sem:

Fullscreen

Végül kipróbáltam, mi történne, ha számítógépemről felköltöznék a cloudora, s feltöltöttem egy pdf dokumentumot és egy xlsx kiterjesztésű táblázatot. A pdf olvasás szerintem természetes igény, az xlsx elég speciális formátum, gondoltam megnézem hogy boldogul a rendszer ezekkel. Sajnos ekkor csak kis kérdőjeleket kaptam ikonképként, s nem lehetett velük mit kezdeni.

Sajnos a rendszer egyelőre csak játékra alkalmas. Munkára még abszolut használhatatlan. Érdekes kérdés – amire nem találtam választ – a tárhely nagysága, amit hozzákapcsolnak a fiókunkhoz. Ha a méret elég nagy, akkor akár átmeneti tárhelynek alkalmas a box.net , vagy a dropbox mellett egy asztal szerű felülettel.

Jó kezdeményezés, kiváncsi vagyok, hogy a jövő évi indulásig mi történik még az “oldalon” (lehet az ilyet még weboldalnak nevezni? :-)). Igyekszem szemmel tartani a jövőben is.


Posted

in

by

Tags: