cloudo – weboperációs rendszer, vagymi?!

by

in

Megismerkedtem a cloudo weboperációs rendszerrel. Mi ezeknek a tisztességes magyar neve?!

Már sokan, régóta gondolkoznak ilyenen, sőt biztosan van rengeteg egyéb változat is a világhálón, én azonban épp windows reinstall közben az iskolában erre kaptam beta invitálást.

Regisztráltam az egyébként igényesen megcsinált oldalra. Majd röpke 5 perc elteltével elkészült a fiókom. Beléptem.

Fullscreen

A fenti kép fogadott. Szép. Gondoltam ki is próbálom, hogy a szépségen kívül a használhatóságban mennyire jeleskedik az új weboprendszer. Kattintottam egy felhőt, ahol a start menüt reméltem. Meg is lett, bár nem kápráztattak el rengeteg programmal:

Fullscreen

Ekkortájt leltem rá a jobb klikkre:

Fullscreen

Sajnos az az igazság, hogy egyelőre itt is a csilivili dolgok a legkidolgozottabbak. Lehet windows szerű kinézetünk, több linux disztribúcióra jellemző, vagy osx szerű:

Fullscreen

Eztán megtaláltam a telepítés menüt, ahol telepítettem a google mapst, a sudoku játékot, meg az rss olvasót. Nem estem hanyatt egyiktől sem:

Fullscreen

Végül kipróbáltam, mi történne, ha számítógépemről felköltöznék a cloudora, s feltöltöttem egy pdf dokumentumot és egy xlsx kiterjesztésű táblázatot. A pdf olvasás szerintem természetes igény, az xlsx elég speciális formátum, gondoltam megnézem hogy boldogul a rendszer ezekkel. Sajnos ekkor csak kis kérdőjeleket kaptam ikonképként, s nem lehetett velük mit kezdeni.

Sajnos a rendszer egyelőre csak játékra alkalmas. Munkára még abszolut használhatatlan. Érdekes kérdés – amire nem találtam választ – a tárhely nagysága, amit hozzákapcsolnak a fiókunkhoz. Ha a méret elég nagy, akkor akár átmeneti tárhelynek alkalmas a box.net , vagy a dropbox mellett egy asztal szerű felülettel.

Jó kezdeményezés, kiváncsi vagyok, hogy a jövő évi indulásig mi történik még az “oldalon” (lehet az ilyet még weboldalnak nevezni? :-)). Igyekszem szemmel tartani a jövőben is.


Comments

6 responses to “cloudo – weboperációs rendszer, vagymi?!”

 1. Én az eyeOS-el erőlködtem egy darabig, végül feladtam. Szép, letisztult felülete volt, csak éppen kínszevedés volt ide-oda pakolászni a dolgaim. Ha dropbox, maradok az MS mesh-nél.

 2. Nem jönnek be az ilyen felhő oprendszerek, valahogy halott az egész ötlet szerintem, annak ellenére, hogy a Cloudo tényleg egész szépen meg van csinálva.

 3. azt gondolom, hogy ez cseppet sem jó sem kívánatos irány, és igazán nem is értem, mi ebben a lelkesítő. lehet én vagyok paranoiás, de nem nagyon szeretném a neten tudni a dokumentumaimat, leveleimet, képeimet és egyebeimet. egyre kevésbé szeretném, ezért is tartom magam távol mindenféle ál-közösségi helyzetektől, ahol nem tudhatom, ki áll a rendszer mögött, milyen nagy testvér. azon is gondolkodom erősen, hogy azon a gépen, ami kimegy a netre itthonról, semmiféle értékelhető adat nem lesz.

 4. Bizalmas dolgaimat én se tenném ilyen helyre semmi pénzért. De mondjuk a dolgozatokat, gyakorlófeladatokat ilyen helyen tárolnám, mindenhonnan szerkeszteni tudnám, az nem lenne borzasztó…

 5. szerintem erre kitűnő a pendrive, amit írsz. ez az egész netes web2 web3 rossebb ez nekem leginkább arról szól, hogy maroknyi kezekbe összpontosulnak dolgok, amiket a gyanutlan felhasználó beesz, és használ, anélkül, hogy a hatásairól fogalma lenne. kitermelt a média, a propaganda és a reklám egy olyan nemzedéket, aki simán belesétál bármi gödörbe, ha az elég trendi.

  soroljam? partifotó, iwiw, facebook, twitter, second reality…

 6. anbc1323 Avatar
  anbc1323

  Ha valakinek nem jó a cloudo,akkor használhatja ezeket:

  webos.lap.hu(weboperációs rendszerek gyüjteménye)
  icloud.com
  silveos.com(silverlight kell!)
  oos.cc
  http://www.google.hu/#hl=hu

  (a fönti egy google keresés a következőre:related:oos.cc)
  Még több is van,nézd meg a google keresésben.