d90 dslr + video

by

in

No, itt a hír a nikon Dxx széria újabb darabjáról. Sok bla-bla, de az érdekesség a video funkció. Kiváncsi vagyok a Ti vélaményetekre ezzel kapcsolatban.

Nekem nem tetszik. Szeretem a célszerszámokat. Egy fényképezőgép legyen fényképezőgép, ne videokamera. Már anno a D300-ba bekerült live view se tetszett. Minek egy félprofi tükörreflexes gépbe ilyen?!

Az öszvér termékek általában egyiket se teljesítik igazán, s az a legrosszabb. Persze ott a másik oldal, hogy ezzel teljesen új távlata nyílik a videózásnak, amikor cserélhető objektívekkel tudunk felvételeket készíteni.
Paparazzi videók fognak napvilágot látni hamarosan, ha ez a technika tényleg működik. És az online bulvár sajtó videosajtóvá fog alakulni percek alatt.

Érdekes dolog. Persze a hiszem, ha látom megállapítás még erősen jelen van a hír kapcsán. 🙂


Comments

8 responses to “d90 dslr + video”

 1. Sokan azért nem vesznek digitális tükörreflexes gépet, mert nem tud videót. Nem egy ilyen ismerősöm van. Vesznek mondjuk helyette egy pana dmc fz-50-est. mint kompromisszum.

 2. Makrozashoz kell mondjuk a liveview, kihajthato LCD-vel. Azert eleg jo, hogy nem kell a fuben, sarban fekudnod, hogy tele menjen a szad fuvel :).

  De a videozas, hogy megy? Les fel csapkodja a tukrot aztan osszefuzi? Gondolom, hogy nem :).

 3. gondolom a live view-val van a dolog kapcsolatban. Ha meg tud jeleníteni a kamera folyamatosan képet, akkor már csak rögzíteni kell azt, s megvan a video.

 4. Adott helyzetekben jól jöhet, de az a baj, hogy megdrágítja, és nem szívesen fizetek ezért a pluszszolgáltatásért. A LiveView sok esetben nagyon hasznos lehet, bár a DSLR fotózás lényegét elveszi.

 5. Én mondjuk szintén a 2in1 megoldást részesítem előnyben, mivel gyakran adódik pillanat, amihez kevés a fényképezőgép, viszont nincs lehetőség plusz kamerát cipelni. Egyik-másik bridge gép azért egész elfogadható minőséget produkál mindkét területen.

  Habár az is igaz, hogy nekem nincs túl nagy igényem a fotózás területén, mert a tudásomhoz túl sok lenne egy tükörreflexes gép. 🙂

 6. Mondjuk az se mindegy, hogy DSLR ramaty obikkal, vagy egy dragabb kompakt fullextrasan gyonyoru kepekkel, lasd:

  http://plastik.hu/2008/04/12/digitalis-kepalkotas-2/

  Vagy nem?

 7. a live view funkciót én önmagában nem használnám, hozzászoktam már ahhoz, hogy a fényképezőgépbe igenis bele kell nézni.

  a live view mellesleg úgy működik, hogy a tükröt módosított pozícióba állítja, így nem a ccd-be és nem a viewerbe jut a fény hanem egy másodlagos ccd-be, annak a képét látod a kijelzőn, ezt természetesen rögzíteni is lehet.

  a videófelvevés viszont kifejezetten érdekel, most hogy egyre több objektívem van.

 8. Videó? Jöhet! Rengetegszer volt olyan, hogy valamit rögzíteni akartam és haverokat kellett megkérni mobilokkal. Ha pedig megbírkózna HD 720p minőséggel, erősen gondolkodom rajta, hogy D700 helyett erre spórolgatnák. Viszont ettől nem félek, D90-ből nem lesz HD kamera. Ráadásul ha fog is tudni felvenni videót még mindig itt van egy gond. Miként fókuszálna? Kizárt hogy lehetne úgy működni vele, mint egy rendes kamerával. Objektíven keresztül kellene valamiképpen élesíteni. Ez elméletileg lehetséges, de ha a fókusz valamiféle AF-C módban működne. Na és én nem tudom elképzelni, hogy az én 80-200/2.8-as objektívem esetében ez képes volna valós időben elég gyorsan élesíteni ahhoz, hogy ne szálljon le az objektumról, amelyet élesen szeretnék látni. Ezt technikailag olyan nehéz megoldani, hogy majdnem leheetlen, illetve ha a mérnök bácsik meg is oldják, csakis bizonyos korlátozásokkal, amelyek miatt már nem lesz érdekes a dolog.