újabb filmes rejtvény (21, Numb3rs)

Ahogyan a múlt héten is egy mozi klasszikust vettem elő, ezen a héten is film ihlette feladatot kaptok. A probléma Monty Hall néven vált ismertté. Illetve az előző szériában, amikor rendszertelenül rejtvényeket közöltem is előfordult (aki nem akarja tudni a megoldást, ne kattintson) már. Aki még nem ismeri, azoknak itt a feladvány:

A játék lényege, hogy három ablakot mutatnak a játékosnak, s neki ezek közül kellett egyet választani. Persze, hogy a játék izgalmas legyen, az ablakok mögötti tartalom nem látható, s az egyik mögött hatalmas nyeremény van elrejtve. Miután megtörténik a választás, a műsorvezető kinyitja az egyik nem választott ablakot. Kiderül, hogy nincs mögötte ajándék.
Ezután felkínálja játékosunknak a váltás lehetőségét. Azaz megmaradhat az általa eredetileg választott ablaknál, vagy választhatja a másik még lefüggönyzött ablakot.

Kérdés, hogy mi a nyerő stratégia: Maradni, vagy váltani?

Aki nem akarja a megoldást megtudni, hanem gondolkozna, az ne kattintson, aki már tudja, az hallgassa meg Charlie levezetését a Numb3rs sorozatból. Illetve az alábbiakban pedig egy részlet látható a 21 című filmből: