GeoGebra promó anyag 🙂

Mindig beszélek itt a GeoGebráról, s azt feltételezem, hogy mindenki ismeri, s tudja mi az. Így most, azoknak, akik esetleg nem tudják, gyorsan összeraktam egy rödid ismertetőt.

Aki az iskolakezdésre izgalmas matematikai szoftverre vágyik, azoknak szeretettel ajánlom figyelmébe a GeoGebrát. A GeoGebra egy dinamikus matematika szoftver. Azaz minden össze van kötve mindennel.

Emlékszel még, amikor a tanáraid 30 táblatörlés után rádtekintettek csillogó szemmel, s közölték, hogy ezek a függvények, s így működnek? Te ültél a padban, s igazából megkérdezted volna, hogy a harmadik törlés után mi történt, de nem merted. Mert akkor már olyan sebességgel került fel újabb koordináta rendszer, majd törlődött egy újabb kedvéért, hogy igazából lövésed se volt róla, hogy mi történik. Na, ezen tud például segíteni a GeoGebra. Az alkalmazás segítségével a függvények dinamikusan mozognak, változnak. Nem kell táblát törölni, egy egyszerű “csúszka” segítségével megmutatható minden függvénytranszformáció.

Készítettem erről egy gyors videót. Itt egy parabola két legalapvetőbb transzformációját mutatom be.

A GeoGebra eredendően egy Java alapú alkalmazás, ami köztudottan sem az iPaden, sem más mobil eszközön nem érhető el. Emiatt a fejlesztőcsapat elkezdett dolgozni egy html5 alapú verzión. Ez már elérhető, ráadásképpen a Chrome Store-ban alkalmazás szinten is megtalálható.

Fenti videóban a html5 verzióban készítettem el fél perc alatt ugyanazt, mint a Java alapú desktop alkalmazásban.

Ugye, hogy mennyivel egyszerűbb ez, s könnyebben érthető, mintha a táblára rajzoltam volna fel minden egyes lépést a fenti procedúrából? És mint látható minimális ismerettel pillanatok alatt készítettem el a dolgot.

Azonban nem csak ennyi. Az alkalmazás a statisztikától a geometrián át az analízisig a teljes matematika tananyag elsajátításához, szemléltetéséhez segítséget tud nyújtani. Kész anyagokért pedig a közel egy éve indult GeoGebraTube weboldalt érdemes felkeresni, ahova több, mint 12000 anyagot töltöttek már fel a GeoGebra felhasználók a világ minden tájáról.

A GeoGebra csapatnak kiemelten fontos, hogy az alkalmazás mindenki számára ingyenesen elérhető legyen, minden eszközre. Így elindítottunk egy Kickstarter kampányt, hogy a GeoGebra iPad verzióját is el tudjuk készíteni.

Kis extra információ a Kickstarter indításról.


Comments

2 responses to “GeoGebra promó anyag :)”

 1. hegymik Avatar
  hegymik

  Kedves Kobak,

  Sok sikert a projekthez. Egy kommentet engedj meg:
  Szvsz. rosszul kalibraltatok a Kickstarter tamogatasok fokozatait.
  Nem ervenyesul a “sok kicsi sokra megy” elv ezekkel a szintekkel.

 2. nem is hallottalak eddig angolul beszélni, supeerb! 🙂