Hidas feladat megoldása

Az első feladat, mellyel újra útjára bocsátottam a rejtvény rovatot, nagy örömömre elég sok reakciót váltott ki az emberekből. Ebből kevesebb csapódott le itt a blogon, annál több a Twitteren.

Mielőtt azonban a megoldást közzétenném, lássuk, mi volt a trükk a feladatban!
Világos, hogy vissza is kell jönnie valakinek a lámpával, így abból indul ki a legtöbb ember, hogy ez a valaki csak is az 1-es lehet, hiszen akkor kerül a legkevesebbe az oda-vissza rohangászás.

Ha viszont így van, akkor:


(1+2) át, 1 vissza = 3
(1+5) át, 1 vissza = 6
(1+10) át = 10

Így azonban akármit csinálunk, 19 perc jön ki. Csalóka, hogy úgy tűnik, ezen javítani nem lehet, hiszen ha nem az 1-es megy vissza a lámpával, akkor csak nő az idő, pedig csökkennie kellene. Igenám, de ami sokba kerül az az átkisérgetés. Ha a két leglassabb együtt megy át, azzal többet lehet nyerni.

És akkor álljon itt _vbali megfejtése a Twitterről (Közben @jabjabhu megoldását is olvashatjátok a kommenteknél). Így aki esetleg még gondolkozna, annak se kell rögtön kattintania. Most már legalább tudja a hogyant. 🙂

Jövő hétfőn újra rejtvény! Ráadásul betettem a kategóriába egy adag régi rejtvényt, aki szivesen kipróbálná magát, ne nézze meg a hozzászólásokat! Kérdés, ötlet, javaslat jöhet.