rejtvény rovat újra

Régesrégen, talán még páran emlékeztek rá, hogy voltak matekos rejtvények itt a blogon. Ezt gondoltam újraéleszteni. A nyáron morogtam twitteren, hogy nálunk miért nincsen használható logikai rejtvény, illetve matematikával foglalkozó rovat egyik újságban sem. Mire megkaptam, hogy csináljak egyet.

Így most gondoltam egy merészet, s ezennel minden hétfőn új rejtvénnyel jelentkezem. A rejtvényeket tanárságom tapasztalatai, tankönyvek, s az Interneten való kutakodásból származnak.

Az első rejtvény egy klasszikus:

Négy embernek egy rozoga hídon kell átmennie sötétben egy zseblámpa segítségével. Egyszerre csak ketten tudnak átmenni és lámpa nélkül nem, tehát csak a “ketten átmennek egy visszajön” módszer lehetséges. Az emberek maximális sebessége különböző, így rendre 1, 2, 5 és 10 perc alatt érnek át, ha egyedül vannak. (Két ember együtt a lassabbik sebességével halad.)
Át tudnak menni mindnyájan 17 perc alatt?

Published by kobak

apa, tanár, geek

8 replies on “rejtvény rovat újra”

 1. Tényleg meg lehet oldani 17 alatt…mit nyerek ha elmondom?:D

 2. de, lehet.
  1-2 együtt, 1 visszajön
  Mondjam tovább, vagy ne lőjem le a poént?

  1. Szerintem ez már elég nagy segítség volt. 🙂

   Lelőheted a poént. Lesz jövő héten is feladat. Szerdán meg úgyis megtenném én helyettetek. Egyébként twitteren már elhangzott @_vbali szájából a teljes levezetés.

Comments are closed.