iPod touch tapasztalatok

Már elég régóta birtokomban van a touch, s továbbra is az egyik kedvenc kütyüm. Amikor megvettem első dolgom volt jailbreak-elni, aztán kijött az 1.1.2 verziószámmal ellátott firmware, s mivel mindigis a bleeding edge híve voltam gyorsan frissítettem is rá. Igenám, de az AppSnapp ezzel a lendülettel el is tűnt az iPodról. Maradtak a programok, amik eredetileg is rajta voltak, így pár hétig csak film (numb3rs, shark) nézésre, s zenehallgatásra használtam a touchot, illetve rátaláltam az apple webappjai között a google mapsra, amit azóta is szívesen használok.

Aztán pár napja úgy éreztem, hogy nem állapot ez így tovább, ideje újra programokat telepítenem a touchra. Egyik elindítója ennek a fon bejelentése volt. Praktikus kis segédprogram, ami automatikusan csatlakozik a közelben levő fon hotspothoz. Ez kell!

Tehát jailbreak 1.1.2. Elsőnek a crunchgear leírását dobta ki a google. El is indultam ezen az úton, egyetlen gond a downgrade volt. Első hiba, amit elkövettem az volt, hogy safarival töltöttem le, ami ugyebár automatikusan kicsomagolja a tömörített fájlt. Így nem tudtam megtalálni a fw-t. Ezen azért gyorsan túljutottam. A következő gond maga a fw volt. A linkelt A109 nem volt hajlandó felmenni. Megpróbáltam még háromszor, de semmi.

Google, touchdev wiki. Leírás szinte ugyanaz, itt azonban az A110 van linkelve. Gondoltam teszek ezzel is egy próbát. Siker. 1.1.1 fenn, irány a jailbreakme.com. Installer fenn. Telepítettem pár szimpatikus appot, aztán úgy gondoltam akár jöhetne az 1.1.2. OktoPrep nevű programot telepítettem. Ez arra hivatott, hogy megvédje az installert az 1.1.2 gonoszságaitól. Elindítottam az iTunest újra, s frissítettem 1.1.2-re. Ezután már csak egy feladat volt, visszavarázsolni az installert a touchra.

Erre a conceited software appja való. Egy csomag, benne win, s osx verzió. OSX-en egy java app. Elindítjuk, s elvégzi a munkát. Ráadásul ssh-t is telepíti, ha megkérjük rá egy ki-be kapcsoló app-pal egyetemben, ahol a root jelszót is gombnyomásra tudjuk változtatni.

1.1.2. jailbroken. Egyetlen gondom volt, hogy az 1.1.1 alatt telepített programjaim elvesztek. Ezt azonban gyorsan pótoltam.

Ezeket használom az immáron bilincsétől megszabadult touchon:

 • MobileScrobbler – iScrobbler touch verziója. Last.fm rádiót lehet vele hallgatni, illetve küldi fel a zenéket a last.fm-nek, amiket hallgatok, ha van közelben wifi
 • colloquy – irc kliens. Nem nagyon használom, de már előfordult, hogy ircen jutottam hasznos infóhoz.
 • DNS Tools – host, dig, s egyéb parancsok
 • iFon – a már említett FON hotspot kliens
 • ncftp – ftp a terminálra
 • Stumbler – wifi kereső
 • Lockbox – pw kezelő. Még nem használtam. Remélem lesz a Pastornak iPhone/touch verziója
 • BSD Subsystem – alap dolgok
 • Installer – a telepítő maga
 • Term-vt100 – terminal, az egyik legfontosabb, leghasznosabb touch app
 • Widgets – még nem használtam, de gondoltam felteszem majd egy-két widgetemet a touchra.

Hasznos touch oldalak továbbolvasásra: Bártházi András kütyü blogja, apple-touch, hacktheipodtouch, ipodtouchhacks, toucmods.blog.com, touchdev.


Posted

in

by