iPod touch tapasztalatok

by

in

Már elég régóta birtokomban van a touch, s továbbra is az egyik kedvenc kütyüm. Amikor megvettem első dolgom volt jailbreak-elni, aztán kijött az 1.1.2 verziószámmal ellátott firmware, s mivel mindigis a bleeding edge híve voltam gyorsan frissítettem is rá. Igenám, de az AppSnapp ezzel a lendülettel el is tűnt az iPodról. Maradtak a programok, amik eredetileg is rajta voltak, így pár hétig csak film (numb3rs, shark) nézésre, s zenehallgatásra használtam a touchot, illetve rátaláltam az apple webappjai között a google mapsra, amit azóta is szívesen használok.

Aztán pár napja úgy éreztem, hogy nem állapot ez így tovább, ideje újra programokat telepítenem a touchra. Egyik elindítója ennek a fon bejelentése volt. Praktikus kis segédprogram, ami automatikusan csatlakozik a közelben levő fon hotspothoz. Ez kell!

Tehát jailbreak 1.1.2. Elsőnek a crunchgear leírását dobta ki a google. El is indultam ezen az úton, egyetlen gond a downgrade volt. Első hiba, amit elkövettem az volt, hogy safarival töltöttem le, ami ugyebár automatikusan kicsomagolja a tömörített fájlt. Így nem tudtam megtalálni a fw-t. Ezen azért gyorsan túljutottam. A következő gond maga a fw volt. A linkelt A109 nem volt hajlandó felmenni. Megpróbáltam még háromszor, de semmi.

Google, touchdev wiki. Leírás szinte ugyanaz, itt azonban az A110 van linkelve. Gondoltam teszek ezzel is egy próbát. Siker. 1.1.1 fenn, irány a jailbreakme.com. Installer fenn. Telepítettem pár szimpatikus appot, aztán úgy gondoltam akár jöhetne az 1.1.2. OktoPrep nevű programot telepítettem. Ez arra hivatott, hogy megvédje az installert az 1.1.2 gonoszságaitól. Elindítottam az iTunest újra, s frissítettem 1.1.2-re. Ezután már csak egy feladat volt, visszavarázsolni az installert a touchra.

Erre a conceited software appja való. Egy csomag, benne win, s osx verzió. OSX-en egy java app. Elindítjuk, s elvégzi a munkát. Ráadásul ssh-t is telepíti, ha megkérjük rá egy ki-be kapcsoló app-pal egyetemben, ahol a root jelszót is gombnyomásra tudjuk változtatni.

1.1.2. jailbroken. Egyetlen gondom volt, hogy az 1.1.1 alatt telepített programjaim elvesztek. Ezt azonban gyorsan pótoltam.

Ezeket használom az immáron bilincsétől megszabadult touchon:

 • MobileScrobbler – iScrobbler touch verziója. Last.fm rádiót lehet vele hallgatni, illetve küldi fel a zenéket a last.fm-nek, amiket hallgatok, ha van közelben wifi
 • colloquy – irc kliens. Nem nagyon használom, de már előfordult, hogy ircen jutottam hasznos infóhoz.
 • DNS Tools – host, dig, s egyéb parancsok
 • iFon – a már említett FON hotspot kliens
 • ncftp – ftp a terminálra
 • Stumbler – wifi kereső
 • Lockbox – pw kezelő. Még nem használtam. Remélem lesz a Pastornak iPhone/touch verziója
 • BSD Subsystem – alap dolgok
 • Installer – a telepítő maga
 • Term-vt100 – terminal, az egyik legfontosabb, leghasznosabb touch app
 • Widgets – még nem használtam, de gondoltam felteszem majd egy-két widgetemet a touchra.

Hasznos touch oldalak továbbolvasásra: Bártházi András kütyü blogja, apple-touch, hacktheipodtouch, ipodtouchhacks, toucmods.blog.com, touchdev.


Comments

16 responses to “iPod touch tapasztalatok”

 1. Szerintem te még nem próbálgattad végig a játékokat és egyebeket. 🙂

  SummerBoard – szebbé lehet vele tenni az “indítóalkalmazás” SpringBoard-ot, van hozzá egy halom téma.

  Notes, Mines, Mixup, Light, Lights Off, Bard, HuaRongDao, Labyrinth, MobileTwitterific, MusicQuiz, Piano, MobileRSS, Wallpaper, iBlackJack, iRadio, iSolitaire, iPhysics, iSnake, Garf, Domino, TowersOfHanoi, Othello. Az iPhysics-hez érdemes felrakni egy külön “Source”-ot is, amiben a játékai vannak. Elég jó. A többit illetően van gyengus/vicces/béta alkalmazás, és van olyan, amivel el lehet jókat játszani – ezek főleg ízlés kérdése.

 2. [quote comment=”43266″]Szerintem te még nem próbálgattad végig a játékokat és egyebeket. 🙂

  SummerBoard – szebbé lehet vele tenni az “indítóalkalmazás” SpringBoard-ot, van hozzá egy halom téma.

  Notes, Mines, Mixup, Light, Lights Off, Bard, HuaRongDao, Labyrinth, MobileTwitterific, MusicQuiz, Piano, MobileRSS, Wallpaper, iBlackJack, iRadio, iSolitaire, iPhysics, iSnake, Garf, Domino, TowersOfHanoi, Othello. Az iPhysics-hez érdemes felrakni egy külön “Source”-ot is, amiben a játékai vannak. Elég jó. A többit illetően van gyengus/vicces/béta alkalmazás, és van olyan, amivel el lehet jókat játszani – ezek főleg ízlés kérdése.[/quote]

  A játékokat le-fel pakolom. A fentiek az egyelőre hosszabb ideje a touchon “lakó” programok. A SummerBoardot eddig csak kerülgettem, de akkor teszek vele egy próbát. 🙂

 3. Én meg voltam olyan hülye, tisztességes felhasználó, hogy az 1.1.3 telepítése után meg akartam venni a 20 dolláros updatetet. Elárulom, magyar kártyával nem lehet, kiköpi az iTunes. Ezen most úgy felhúztam magam, hogy csak azért is feltöröm a gépet (pedig semmi szükségem nincs rá, a mobilkütyümön ott van minden hasznos földi jó). Úgyhogy ha tudtok új törést, akkor pls. szóljatok!

 4. [quote comment=”44195″]Én meg voltam olyan hülye, tisztességes felhasználó, hogy az 1.1.3 telepítése után meg akartam venni a 20 dolláros updatetet. Elárulom, magyar kártyával nem lehet, kiköpi az iTunes. Ezen most úgy felhúztam magam, hogy csak azért is feltöröm a gépet (pedig semmi szükségem nincs rá, a mobilkütyümön ott van minden hasznos földi jó). Úgyhogy ha tudtok új törést, akkor pls. szóljatok![/quote]

  Innen az apple görény, onnan Magyarország balkán. Szar ügy. Már rég elköltöttem volna havonta min. 2-3e Ft-ot az iTMS-ban, ha lehetne, de így Jobs bácsi megkímélt ezektől a kiadásoktól. Nem értem a dolgot.

  Downgrade nem megy? Option/alt klikk a restore gombra, s kiválaszt a fent is linkelt A110 fw-t.

 5. Zsotti Avatar
  Zsotti

  Sziasztok! Nekem lenne egy kérdésem amikor megcsinálom az 1.1.1-es rendszert az Installerben nem találom at OktoPrepet… ezzel mit tudok kezdeni nincs valamilyen oldal ahonnan ezt letudnám szedni vagy valami?

 6. [quote comment=”45852″]Sziasztok! Nekem lenne egy kérdésem amikor megcsinálom az 1.1.1-es rendszert az Installerben nem találom at OktoPrepet… ezzel mit tudok kezdeni nincs valamilyen oldal ahonnan ezt letudnám szedni vagy valami?[/quote]

  Hjajj, nincs az installerben, akkor nincs ötletem. Megnézem holnap, hogy nálam benn van-e, s megírom a melyik source-on elérhető. Most megyek aludni.

 7. Zsotti Avatar
  Zsotti

  Oké! Előre is köszönöm!!!

 8. [quote comment=”45860″]Oké! Előre is köszönöm!!![/quote]

  hmmmm, nekem benn van minden egyéb source nélkül is. http://conceitedsoftware.com/iphone/packages/ itt is fenn van, hogy van. Nem tudom miért nincs meg Nálad…

 9. Zsotti Avatar
  Zsotti

  Sikerült!!! Ezer köszönet!!!

 10. [quote comment=”45960″]Sikerült!!! Ezer köszönet!!![/quote]

  szivesen, örülök. 🙂

 11. Erdei Janos Avatar
  Erdei Janos

  Sziasztok!
  Nekem lehet hogy masok szamara kicsit hulye kerdesem van vagy lehet hogy mar el is hangzott valahol de en nem birok rajonni es nem talalok leirast arra hogy mire jo a csomagban mellekelt ket kis muanyag bizbaz az egyik egy kamposzeruseg a masik egy feher valami ipod tartora tippelek de a fene megesz mar annyira furdall a kivancsisag hogy mi ez es nem birok rajonni sehogyse!

 12. Zsotti Avatar
  Zsotti

  Sziasztok!! van egy gondom az 1.1.3-as jailbreak csak egy pár telepítésig működik, ez azt jelenti, hogy letöltöttem kb 12db alkalmazást, azóta ahányszor le szeretnék tölteni valamit miután letölti nem telepíti hanem kilép az egészből…:S Mit lehetne ez ellen tenni? Mert ha újra is rakom az egszet utána is ugyan ezt csinálja…:S
  Jah és még valami az 1.1.4-es Jailbreakről van valami fajta magyar leírás? Mert én nem tudom megcsinálni valamiért…

 13. Dani Avatar
  Dani

  Sziasztok.
  én ott akadok el h amikor restoreolom akkor csak olyan lehetoséget ajánl fel nekem h “restore and update.” ami azt jelenti h nem fogom megkapni a touchomat 1.1.1ben mert mire restoreol addigra updatel is 1.1.4re. hogyan tudom megoldani ezt a problémát?
  Koszonom

 14. @Zsotti:
  Nekem ugyanez a problémám, megoldotta valaki esetleg? ha igen dobjon egy mailt a szirmayk@gmail.com -ra!
  köszi

 15. @Szeka: @Zsotti: 1.1.4 feltesz, aztán ZiPhone telepít. Ez tud magyarul is, s megcsinál mindent. Próbáljátok ki! Elrontani nem lehet (akkor resetelni még mindig lehet factory defaultra).

 16. meg tudjátok mondani hogy hogy lehet magyarosítani az ipod touch 2g-t?