Matematika oktatás és a valóság

Drága barátaim, oktatással foglalkozó emberek, döntéshozók, diákok, szülők!

Ideje egy picit elgondolkozni. Amikor gyermekeink felcseperednek, s észreveszik, hogy 2 csoki, több mint az egy, boldogság ül ki az arcukra, örömmel számolnak. Az óvodában is örömmel számolnak, a matematika jó, s szeretik. Miért? Mert valami olyat tanulnak, aminek van értelme, napi életük során segíti őket.

Aztán bekerülnek az iskolapadba, s valahol valami történik, mert gimnáziumba érve a matematika már nem tartozik a kedvenc tantárgyak közé. A matematika mumus, a matematika értelmetlen, haszontalan, s pár embert kivéve a matekot egy egységként teljes szívéből utálja mindenki. Persze a sort folytathatnánk. Az egyetemen már egyenesen mumus, s “szórótantárgy” lesz a matematikából.

Miért? Miért nem jó már a matematika? Mi történik az alsós iskolai évek és a gimnázium közötti időben? Mi az, ami ennyire elveszi a gyermekeink kedvét a logikus gondolkodástól, számolástól, rajzolástól, szerkesztésektől?

A válasz egyszerű, a matematika átalakul. Az addigi kézzel fogható, érthető matematika valami absztrakt felfoghatatlan büvészség lesz. Egyenletek, függvények, koordináta rendszer, háromszögek veszik át az addigi két túró rudi meg három túró rudi szerepét, s a gyerekek elveszítik a talajt a lábuk alól.
Vége a kisérletezésnek, megszakad a kapcsolat a valósággal. Ez a magyar matematika oktatás tragédiája sajnos.

Talán ismerős mindenkinek az alábbi vicc:

Teaching Math in 1950:

A logger sells a truckload of lumber for $100. His cost of production is 4/5 of the price. What is his profit?

Teaching Math in 1960:

A logger sells a truckload of lumber for $100. His cost of production is 4/5 of the price, or $80. What is his profit?

Teaching Math in 1970:

A logger exchanges a set “L” of lumber for a set “M” of money. The cardinality of set “M” is 100. Each element is worth one dollar. Make 100 dots representing the elements of the set “M.” The set “C,” the cost of production contains 20 fewer points than set “M.” Represent the set “C” as subset of set “M” and answer the following question: What is the cardinality of the set “P” of profits?

Teaching Math in 1980:

A logger sells a truckload of lumber for $100. His cost of production is $80 and his profit is $20. Your assignment: Underline the number 20.

Teaching Math in 1990:

By cutting down beautiful forest trees, the logger makes $20. What do you think of this way of making a living? Topic for class participation after answering the question: How did the forest birds and squirrels “feel” as the logger cut down the trees? There are no wrong answers.

Teaching Math in 2002:

A logger sells a truckload of lumber for $100. His cost of production is $120. How does Arthur Andersen determine that his profit margin is $60?

Mi valahol leragadtunk a 70-es évek matematikájánál. Ismeretlenekkel, sokszor teljesen elszakadva a valóságtól.

Mit lehet tenni ez ellen? Vigyük be újra a valóságot a matematika órára! Fedeztessük fel a tételeket, összefüggéseket, mutassuk meg a valóságban hol, hogyan használjuk azt, érezzék a diákok újra, hogy hasznos dolgokat tanulnak!

Mutatok két egyszerű példát.

Mi az a függvény? Két dolog közötti összefüggés. Menjenek be a legközelebbi étterembe, s fényképezzék le az étlapot. Majd készítsenek belőle egy koordináta rendszert! Vízszintes tengelyen az ételek, függőlegesen az árak. Használjanak táblázatkezelőt ehhez! Beszélgessetek róla! Miért nem ilyen formán kapják a vendégek kézbe az étlapot?

Trigonometria. Derékszögű háromszög, sin, cos, tan függvények oktatásánál menjetek ki az udvarra, az utcára, mérjetek távolságot, szögeket, s határozzátok meg az épületek, villanyoszlopok magasságát.

Lesznek olyanok, akik nem vesznek részt ebben? Persze. De ha érzik, hogy Neked fontos tanárként, akkor élvezni fogják. És megértik, hogy amit tanulnak, annak van értelme.

Használjatok GeoGebrát felfedezni összefüggéseket, vonjátok be az okostelefonokat, internetet az oktatásba!

Lássák, s értsék a diákok újra, hogy van értelme a matematikának!


Comments

7 responses to “Matematika oktatás és a valóság”

 1. Paluska Mihály Avatar
  Paluska Mihály

  Regota olvasod vagyok 🙂 Es sokszor megmosolyogtatnak az irasaid, amit tanarkent fogalmazol meg. Van tobb tanar kollegam. Sokan palya elhagyok, sokan a csalad miatt belenyugszik a mostani pedagogus eletbe.

  Minden esetre az irasaid valahogy mindig megerositenek abban, hogy nem mindenhez penz, interaktiv tabla, ipad kell.

  Hanem maga a torodes es kreativitas. Persze minel jobb eszkozeid vannak, annal egyszerubb kreativnak lenni.

  En egyszer szivesen olvasnak arrol, ahogy a diakjaid hogy elik meg ezeket az ujitasaidat, Lanyokra, fiukra, tehetosebbekre, szegeyebbekre, kicsikre, nagyokra van e bevallt modszer.

  1. Örülök, hogy megismerhettem egy régi olvasómat. 🙂

   Az eszközök nem szükségesek, lehet tanítani iPad, okostelefon nélkül. És nagyon jó órákat lehet tartani nélkülük. A fontos az, hogy ha viszont jelen vannak, akkor ne "ellenségek" legyenek, hanem eszközök, amiket alkalmazunk az oktatásban.

 2. Comenius nevét viseli a közoktatásban egy ösztöndíjrendszer, és a minóségbiztosítási rendszer. És nagy lendülettel rúgják farba egyik legfontosabb alapelvét: Sohase taníts semmi olyat a gyermeknek, aminek nem veszi közvetlenül és azonnal hasznát!

 3. Most látom, hogy 51 like érkezett erre az írásra. Köszönöm. 🙂

  1. nagyon szuper! végre.. hajrá!

  2. Ifju es kevesbe ifju szulok, novekvo gyermekek, ha mar olvastok: olvassatok ezt el feltetlenul!

 4. Kedves Balázs, 100%-ig egyetértek. Minden lehetőséget megragadva próbálom én is követni az általad leírtakat.