mini displayport, meg a…

by

in

Namost, holnapra kellene eszköz, hogy a projektort rá lehessen dugni a laptopra. Az új szabványos mini displayport pici, s nem jár hozzá átalakító. A régi gépből megmaradt a dvi-vga átalakító, így gondoltam egy merészet, s vettem egy mini display-dvi átalakítót. Gondolva arra, hogy így két legyet ütök egy csapásra. Van dvi kimenetem is, meg vga is (az átalakítóval).

Nem. Mert az apple két adaptere másképpen “működik”. Egy cég, egy szabvány, de nem lehet összedugni őket, mert:

_DSC6537

_DSC6538

ha megnézitek az új adapteren csak egy csík van, holott a dvi csatlakozón nem. Tehát nem tudom összedugni. Vagy izomból beleküldöm. Hihetetlen…

update: Megtanultam, hogy a dvi szabvány nem olyan egyszerű, mint hittem. Persze ettől még dühítő marad, hogy az apple által gyártott két csatlakozó nem kompatibilis egymással.


Comments

6 responses to “mini displayport, meg a…”

 1. patkoszeg Avatar
  patkoszeg

  Hát ez az. Én is szívtam ezekkel a DVI kábelekkel. Van egy pár belőle:
  http://pcworld.hu/kerulje-el-a-monitor-csapdat-20070816.html

 2. direkt olyan moncsim van, ami normal (pc-hez), meg dvi (macbookhoz). ezert van minidvi-dvi atalakitom. aztan lett egy vekony tv-nk, amire svhs-en megy a jel a macirol, ha kell. gondoltam, legyen mar jo az elet, nem veszek hdmi kabelt sokert, mert hatha nem megy, de kossuk ossze az monitorbemenet a maci kimenetevel, megiscsak az lenne a jo.

  sima monitor kabel termeszetesen akad otthon. van ugye, a minidvi-dvi atalakito. a ketto koze ocsem adott egy dvi-sima (bocs, nem ugrik be, hogy hijjak) atalakitot. a kabellel siman osszemegy, az adapterrel termeszetesen nem. 🙁

 3. Tök jó, hogy egyből az apple-re fogod, ahelyett, hogy mondjuk gugliba beírnád a "dvi connector standard" szavakat, és látnád, hogy legalább négyféle szabvány van, mindegyik más altípussal… Te egy "Single-link DVI-I" csatlakozót próbálsz egy "Dual-link DVI-D" aljzatba dugni – akkor most ki is a hibás?

 4. Fnord Avatar
  Fnord

  A hiányzó pöckök az analóg jelet vezetnék át; ezek a félreértések elkerülése végett hiányoznak, ha az illető csatlakozó csak digitális jelátvitelt támogat. Négyféle DVI csatlakozó van, a fenti adapter DVI-D ízű, ami csak digitális.

  Nem véletlenül spórolták ki az analóg jeleket: a DisplayPort a DVI-vel ellentétben nem támogat analóg jelátvitelt, így az Apple Mini DisplayPort->VGA adaptere nem csak egyszerűen a csatlakozók között konvertál, de valamiféle jelfeldolgozást vagy egyéb varázslatot is kell csinálnia. Ennek az árát spórolták meg a csak digitális DVI változattal. (Ami persze ettől még ugyanannyiba kerül, mint a VGA változat. Ügyes.)

  Jó nagy szívás ez az egész. Ha bármelyik másik gyártó próbálná évente cserélgetni a csatlakozószabványait, akkor az emberek vasvillával esnének a cég székházának. A Dell gépemen is van egy DisplayPort kimenet, de az normál méretű, és hála a magasságosnak egy szabvány VGA portot is sikerült valahogy mellétenni. A menődizájn kezelőbarát MacBookomba kell csak idióta kilógó ketyeréket dugdosni, hogy ráköthessem egy nyamvadt projektorra.

 5. @Edem belátom, ha tévedek. Csak pont vásárlás előtt kérdeztem a boltban, hogy működik-e a dolog. Megtanultam a leckét mostanra.

 6. DVI öt-féle van. És a csatlakozóból nem mindig egyértelmű milyen jel(eke)t támogat. Talán a leírásból (ha van).

  infó pl.
  http://www.datapro.net/techinfo/dvi_info.html