csizma az asztalra – matek a blogba

by

in

brrr. ez mi? – merülhet fel a kedves olvasóban a kérdés. Esetleg az ez hülye! felkiálltás is elhangzik a cím és a téma láttán. Hogy kerül a matematika egy blog kategóriái közé?
Hajlamosak vagyunk a matekot az iskolába száműzni. Mindennek megvan a maga helye: Isten a templomban, a matek az iskolában, s minket hagyjanak békén. De ez nem így működik.

Matek a mindennapokban. Hol? Standard válasz: Lemész a boltba, árak vannak, ki kell számolni, mennyit kell fizetni. Ha adsz egy ezrest, s 768 Ft-ot kell fizetni, akkor mennyit kapsz vissza?
Egy kicsit bonyolultabban ugyanez a probléma: Hány érmét kapsz vissza, ha a boltosnak csak 200-ast kivéve minden papírpénze van, s minden érméje 100-ast kivéve.

Van értelme lottózni, vagy menjünk inkább kaszinózni? Ott mit van értelme inkább játszani? 21-ezzünk, vagy a roulett asztalt válasszuk?

És a lista folytatódik…


Comments

2 responses to “csizma az asztalra – matek a blogba”

 1. birop Avatar
  birop

  1000-768=232
  Visszakapok: 4db 50Ft-ost
  1db 20Ft-ost
  1db 10Ft-ost
  1db 2Ft-ost összesen 7 db érmét. Na eddig tartott az áltisk válasz. De köztudott, hogy a boltos utál, ezért kapok: 2×50 + 5×20 + 4×5 +1×2 Ft-ot. Összesen 12 érmét 222 ft értékben. 1eseket csak azért nem ad, mert tudja, hogy gyűjtöm, és így nem lenne eléggé aljas.

  Amúgy szerintem egy blogban akárminek helye lehet, és a mateknak meg bárhol mszabad felütnije a fejét. 🙂

 2. Peti, Te hajnali 2-kor ilyeneken gondolkodsz? 😀