Stephanie Welker Craiglist Scam

by

in

Amikor külföldön járok általában megnézem miféle jó cuccokhoz lehet hozzájutni a Craiglisten. Így jutottam Koreában egy Motorola Atrixhoz, amit Zsófi azóta is boldogan használ, vagy Mountain View-ban a Magyarországon található (azt hiszem) egyetlen Nexus Q-hoz.

Ahogy nézelődtem, találtam is egy remek hirdetést, Nikon D300s, alig használt, 400 dollár. Nagyon baráti ár egy ilyen remek (igaz nem mai darab) fényképezőgépért. Telefonszám nem volt (ez már intő jel lehetett volna), így írtam egy e-mailt.
Pár napra rá érkezett a válasz:

Hi, I am getting back to you regarding the Nikon D300S, from Craigslist

My name is Stephanie and I am now in Toronto.
Please take a look at the pics attached to this email.
About the camera I can say it’s mint as it only has 2000 clicks.
I tried to be as thorough as I could with the presentation so you can have all the info if you decide to go ahead and buy it.
Let me know.

Thanks,
Stephanie

Mivel még képek is voltak mellékelve, teljesen hihetőnek tűnt az ügy. A Denver és környéke Craiglisten volt a hirdetés, így kicsit szokatlan, hogy Torontoba került a hölgy, de én is csak átmenetileg voltam Denverben, így nincs ezzel gond.

Miután megírtam, hogy persze érdekel, érkezett a következő válasz:

I have found a company called Parcels Please that will deliver the
camera to you in the US and allow you to check the camera before I
receive the payment. You will be in control of your money and I will be
in control of my camera.
I will use 2 day delivery and I will take care of the shipping fee.
Please have a look at their procedure and we will go from there.

http://www.tr-parcelsplease.com/en_language.internet.transactions/third.party.html

Thanks.

Jól hangzik, de közben hazaértem Magyarországra, így tisztáztuk, hogy persze működik a shipping akár Magyarországra is. Amikor bármit vettem, akkor előtte találkoztunk, megnéztem, tényleg az, minden tökéletes, s csak utána fizettem. Ez a szolgáltatás pont erre való, csak abban az esetben, ha nem tudunk személyesen találkozni. Remek!

Hi Balazs,

I’ve checked with them and I can send you the camera there via the same
service 😉
So all I need from your side is your name and address.

Thanks.

Remek, minden OK, elküldtem neki a címemet, mire kaptam egy számlát.

parcels_please_Canada_scam

Itt kezdett büdössé válni az ügy.

  1. Western Union, Erica Moffett, az meg kicsoda?
  2. Hopp, megjelent a csomagban egy objektív és egy memória kártya, amiről eddig nem volt szó, mintegy 120e Ft extra értéket képviselve
  3. A whois tr-parcelsplease.com eredménye bizony titkos, hmmm… A whois parcelsplease.com korrekt eredményt hoz.

Ekkor elkezdtem kutakodni, s a következőket találtam. A parcelsplease.com egy létező brit cég, akik valóban azt csinálják, amit nekem Stephanie Welker ajánlott, viszont nekik nincs Torontóban kirendeltségük. Mivel ők britek, s a pénzt is Angliába kellett volna küldenem, emiatt Erica Moffett szerepe Angliában majdnem hitelessé tette a dolgot. Az extra objektív csapta ki a biztosítékot, illetve a domain nem létezése.

Amikor rating parcelsplease kereséseket futtattam, akkor mindig az “anyacég” értékeléseire jutottam, amik nagyon pozitívak. Viszont eljutottam a ScamBook már feketén-fehéren leírta, amit a belső csilingelő hang már éreztetett. Itt valóban piszkosul nagy csalásról van szó.

Az e-mailemre, hogy árulják el milyen kapcsolat van a Parcelsplease brit és kanadai ága között, erre már egy hete nem érkezett válasz.

A történet lezárva. Tanulság: A Craiglist és az összes apróhirdetési oldal jó. Viszont mindig nyitott szemmel kell járni, mert vannak emberek, akik kihasználják a hiszékenységedet. Csak személyes átvétel, telefon után szabad vásárolni. Ha helyben meg tudod nézni az árut, s utána döntöd el, hogy megveszed-e, akkor gond nem lehet belőle.
Azért, hogy pozitívan fejezzük be a dolgot, a Nexus Q-t pl. az OpenFeint egyik alapítójától vettem, így nem csak a Q-val, de egy hasznos kapcsolattal is gazdagabb lettem. 🙂