wishlist

by

in

Még régen megigérem pár embernek, hogy összerakok egy karácsonyi ajándékötletlistát (ez végül nem az, bár az elején annak indult). Aztán láttam, hogy Darthwalk Nándi megelőzött vele, s Neki már van is. 🙂 Az alábbi lista egy kis álomlista. Nem számítok rá, hogy ezek a dolgok a karácsonyfa alatt várnának. Sőt, továbbmegyek, nem is szeretném, hogy bárki ekkora dolgokat vásároljon nekem. A karácsonynak nem az ajándékokról kellene szólnia!

A bejegyzést szándékosan 27-ére időzítettem, hogy csak karácsony után láthassátok.

A lista nem arról szól, hogy ezeket most és azonnal akarom (sőt még jó pár évig boldogan fogok élni az alábbi kütyük nélkül is :-)), hanem csak egy körkép arról, hogy milyen kütyük érdekelnek mostanság. Ha pedig valaki hirtelen multimilliárdossá válna az olvasók népes táborából, s mindenképpen rám költené pénzét, akkor itt vannak az ötleteim:

Monopod – már régóta gondolkodom egy ilyenen, de mindigis luxusnak (feleslegesnek) tartottam. Ennek ellenére nem hagy nyugodni a gondolat, s néha felmerül bennem, hogy néha (pl. síelésnél, szalagavatónál) jól jönne egy ilyen. A potenciális egylábú állványok listája erre: Artwork monopodok.

drobo
drobo – ez a legjobb ház, amit el tudok képzelni jelenleg adattárolásra, adatmentésre. Opcionálisan 4db terrás sata vinyóval. 🙂 Erre tessék!

tokina
Tokina 11-16/F2.8 AT-X Pro DX – egyik legjobb ár/érték arányú nagylátószögű objektív. Természetesen nikon bajonettel. Erre tessék!

Ti milyen kütyükre vágytok úgy egyébként? Esetleg milyen régen vágyott kütyüt hozott a Jézuska?


Comments

5 responses to “wishlist”

 1. Külső/hálózati vinyákat én is nézegettem mostanság, de egyelőre maradtam a várakozó álláspontnál. A drobo konkrétan elég hamar kiesett. Az USB-s verzió kb 90kHuF itthon, az FW800-as meg 140. És akkor még nem hálózati lemez, ahhoz meg kell venni a “droboshare” modult, újabb 60kHuF. Külföldről hozva is kb. 650€ az FW800+share kombó. És akkor még nincs benne lemez…
  Szóval nálam pihen a téma, a háznak kilóg a bele egy sata és egy tápkábel képében, amin néha van lemez, néha nem.
  Sok minden függ attól, hogy milyen lesz a következő MacMini 🙂 Ha lesz benne rendes videjókártya, meg megesz 4GB RAm-ot, akkor megfontolom a h4ckintosh nyugdíjazását. És ahhoz ugye mindenképpen kell valami külső tároló. Csak drukkolni kell hogy megtartsák rajta a FireWire-t. Mert ha nem lesz rajta, akkor NAS kell, ahhoz meg gondolom gigabites router is kell, szóval belegondolni is rossz… Szóval várunk.

 2. A drobo egy kicsit túlárazott termék, de kétségkívül szép és jó. Nem hiszem egyébként, hogy ki tudnám használni. Azért annyi video, meg fotó nem nagyon gyűlik össze, hogy négy vinyó kelljen alá. 🙂

 3. Néztem ezt a drobo cuccot és ammondó vagyok hogy ez egy baromság. Nem maga a külső tároló, csak maga a drobo. Szeretem az elegáns egyszerűen használható kütyüket, de amikor a csaj a videóban úgy cserélgeti a lemezeket mint a használt kotont, akkor látom, hogy ez a kütyü nem arról szól, hogy adatokat tároljunk rajta biztonságban, hanem hogy ne a laptopban kelljen hordozni sok terra cuccot. Sajnos a szomorú valóság az, hogy akármennyire is állítják, hogy a RAID, stb. megoldásaik jobbak, mint a hagyományosak, az összes csak akkor jobb, ha megelégszünk valamilyen kompromisszumokkal. Nekem ne mondja azt a kislány, hogy amikor az egyik lemez elkezd megtelni, akkor csak színt vált az égő és se szó se beszéd kicserélhetem a lemezt. Ez hülyeség. Eleve már azt is nehezemre esett lenyelni, hogy különböző kapacitású lemezeket tud egyszerre használni. Igen, technikailag lehetésges, de elsősorban ez sosem javasolt, mert valamely lemez mindig fékezi a másikat, illetve ha a RAID mezőn kívüli fenmaradó kapacitást fel akarom használni másra, akkor az a vége, hogy arról is biztonsági másolatot kell készítenem valamiképpen, nem beszélve arról, hogy egy a nagyobb lemezek nagyobb tehernek vannak kitéve, mert esetleg több RAID, illetve egyéb mezőt szolgálnak ki. Ha pedig az összes ilyen gondot ki akarjuk küszöbölni, akkor végül marad a jól bevált RAID1, vagy RAID5 konfiguráció. Talán nem a legkényelmesebb, de legalább teszi a dolgát.

 4. nekem 12-24mm-es Tokina-m van, imadom

 5. @lymmz: az a másik, amin gondolkozom, ez a két objektív egyike a listáról, ami lehet, hogy egyszer valóban a tulajdonomat fogja képezni. 🙂 Az új álom objektívem pedig ez: http://www.bhphotovideo.com/c/product/551436-REG/Sigma_597306_200_500mm_f_2_8_EX_DG.html. Soha nem tudnám igazán kihasználni, de már csak attól, hogy ránézek mosolyra formálódik a szám. 🙂

  @e1: A drobo szép, meg álom szerkezet. Ha lenne felesleges 100e Ft a tarsolyomban, akkor megvenném, de nem fogok rá gyüjtögetni. Ha futsz még egy kört drobo ügyben, akkor láthatod, hogy elég sok helyen dicsérik a kütyüt.