wordpress

by

in

Pár napja gép nélkül (erről bővebben hamarosan) vagyok, s fura érzés. Néha elkérem Zsófi laptopját, hogy leveleket nézzek, meg hogy most megírjam ezt a bejegyzést. Végigfutottam az elmúlt napok híreit, s érdekes dolgokat tapasztalok a már annyira általam nem rajongva szeretett wordpress házatájáról:

 1. 2.8 – juni 11.
 2. 2.8.1 – juli 9.
 3. 2.8.2 – juli 20.
 4. 2.8.3 – aug. 3.
 5. 2.8.4 – aug 12.

Ami az egészben szemet szúró, hogy ezek a gyors frissítések nem mind a felhasználói igények maximális kielégítését szolgálják, hanem mind kritikus hibajavítások. Értem én, hogy kellett a 2.8, meg sokan használják a wordpresst, meg kényelmes, meg jó, de a fenti listát elnézve azért el kéne gondolkozni egy-egy kiadás stabilnak nyilvánítása előtt… Mindezt csak megerősíti Lénárd Gábor tegnapi twittje is.

Tudom, hogy nem a habari a megoldás, de ott a txp, meg sok más blogmotor is. Tessék megismerni azokat is, s ne ész nélkül telepíteni a wordpresst. Ha pedig már belevágott valaki, akkor frissíteni, különben nem lesz jó vége a dolognak!


Comments

8 responses to “wordpress”

 1. Bármennyire is szeretem a WP-t, igazad van: sajnos olyan, mintha a fejlesztőkön valami iszonyatos stressz lenne, hogy minél hamarabb, dátumra pontosan tolják kifelé az új verziókat, sok esetben a felhasználók igényeinek megfelelő új funkciókkal – amiket többször is egy-egy plugin-ból építenek a core-ba. Főleg ezekben az esetekben fordul elő, hogy hiába megy át minden teszten az RC, élesben, eltérő szerver konfigurációkban pillanatok alatt kiderülhetek végzetes hibák.

  A Textpattern talán lassúnak, régimódinak tűnik, ám meglehetősen alaposan tesztelnek egy-egy kiadás előtt, és kegyetlenül megfontoltan integrálnak új funkciókat. Ez abból a szempontból nem felhasználóbarát, hogy sok esetben egy-egy funkció beépítése/megvalósítása idegesítően sok ideig tart (míg mondjuk a WP már jövő héten hozza, vagy netán már egy éve ott van), másrészt azonban amióta használom (két és fél éve talán?), egyszer nem fordult elő, hogy a kiadás ne lett volna stabil és biztosnágos, egyszer nem volt rá példa, hogy akár egy-két hónappal a kiadást követően is jönne a biztonsági frissítés, mert kritikus hibát észleltek. Másrészt PHP ismeret sem kell a használatához, kisebb maga a footprint, és gyorsabb is az egész.

  Nem egyik ellen vagy a másik mellett érvelek, csak megerősítem, amit írsz: ne ész nélkül telepítgessünk, hanem gondoljuk át, mire kell az adott rendszer, és mennyi időm és kitartásom (vagy kedvem) lesz magával a rendszerrel foglalkozni.

 2. arsen Avatar
  arsen

  Egy-egy klikk… nem különösebben megterhelő. Van egy olyan érzésem, hogy nemsokára lesz egy olyan opció, hogy klikk se kelljen, hanem minden WP install tarsa magát frissen automatikusan.

  Szerintem nincs ennél jobban dokumentált és rugalmasabb (összességében: jobban használható) tkr.

 3. @arsen: igen, de pl. a 2.8.3-nál (mu) nem annyira működött az egy klikk install. Másrészt ha futsz egy kört a wp blogokon, akkor még a "nagy neveknél" sem a legújabb wp van fent, pedig nekik aztán simán mennie kellene az upgrade-nek:

  handras.hu – 2.7.1
  doransky.hu – 2.7
  lipilee.hu – 2.8.3
  wyctim.com – 2.7

  A könnyen használhatóságot pedig sose vitattam. Itt az a bajom, hogy szerintem a 2.8 széria kiadását kicsit elsiették, s most jönnek folyamatosan a bugfixek.

 4. Amatőrizmus benne hagyni a source-ban az engine verziószámot.
  Nem csak WP – bármely más szoftver esetén.

 5. Felraktam a blogomra ezt a habarit, importáltam a WordPress-adatbázist. Egész szimpatikus cucc. Viszont most nem lehet hozzászólni a blogomon. Láttál már ilyet?

 6. Ja, és hiába raktam fel a gravatar plugint, az avatarok sem jelennek meg. A k2 téma miatt vajon?

 7. Hmmm. érdekes. Ilyen problémával még nem találkoztam. A 0.6 -os szériát tetted fel, vagy svn-t?

 8. Ahogy látom ez inkább a k2 téma hibája. Tedd be a default szürkés skint, s próbáld ki azzal!