Mesterséges Intelligencia az oktatásban

Amikor a ChatGPT éppen az óriási hype csúcsán volt, egy hajnali órában az RTL klub Reggeli műsorában beszélgettünk arról, hogy jajj mi lesz, a MI megírja a gyerekek házi feladatát.

Azóta is nagy örömmel foglalkozom a MI szerepéről az oktatásban. Olvasom a cikkeket, hallgatok podcastokat, ki mit gondol, mi fog most történni, merre mozdul az oktatás itthon és a világban a Mesterséges Intelligencia hatására. Persze homokba is dughatjuk a fejünket és akár mosolyoghatunk is azon, hogy azért ez még nem egy beadható házi dolgozat, amit pl. a bejegyzéshez csatolt képen is látunk.

Magyar tartalom

Egyelőre a magyar nyelv igaz, hogy – meglepő módon – mind a ChatGPT, mint a copy.ai és még sok egyéb MI projekt esetén támogatott, de jól láthatóan az angol az “anyanyelve” ezeknek a rendszereknek. Így érdemesebb, ha tartalmat szeretnénk generáltatni, akkor angol nyelven megtenni azt majd a a deepl vagy a Google translate segítségével utána magyarra fordítani.

Azonban ez amit most látunk csak a kezdet. Egyelőre még amit nem tud az MI, azt meg fogja később tanulni. Lelkes, akar tanulni és sose fárad el. Az ideális diák. 🙂 Így aztán nem kell sokat várnunk, s a magyarja is lesz olyan jó, hogy remek tartalmakat tud majd nekünk saját anyanyelvünkön is generálni.

Kérdezni tudni kell

Ahogyan azt az RTL reggeli műsorában is elmondtam, fontos, hogy tanuljuk meg használni az MI-t. Mert aki nem tud jól kérdezni, az nem fog jó válaszokat kapni. A kérdések minősége, tartalma nagyon sokat számít atekintetben, hogy jó válaszokat, minőségi tartalmat kapjunk vissza.

A ChatGPT (első fecske és a legtrendibb MI napjainkban) sok szempontból le van még korlátozva. Nem fog tudni minden kérdésre válaszolni. Azonban ez is valószínűleg változni fog majd a jövőben. Addig pedig meg kell tanulni jól kérdezni. Meg kell tanulni tanítani a kérdéseinkkel az MI-t.

Nem szabad félni attól, ha korrigálni kell a Mesterséges Intelligenciát. Az MI is hajlamos hibázni. Ha erre felhívjuk a figyelmét, akkor tanul majd belőle és legközelebb nem követi el azt a hibát. Ráadásul nem sértődik meg. Sőt értékeli a korrekciót.

Tanári munka megkönnyítése

A jelenleg elérhető MI megoldások jelentős része képes arra, hogy segítse vagy akár elvégezze helyettünk a dolgozat összeállítás, javítás feladatait. Ez pedig talán az egyik legnagyobb feladat, ami a tanárok vállát nyomja.

Érdemes ezeket letenni és rábízni a Mesterséges intelligenciára, ha már rendelkezésünkre áll. Ahogy korábban említettem, lehet, hogy a magyar nyelvvel még nem lesz teljesen összhangban, de idővel meg fogja azt is tanulni.

Nekem állandó problémám a javítás, ezt pedig a diákjaim is nyögik, mert ha én nem javítom ki időben, ők nem kapnak időben visszajelzést. Ha ebben lesz egy megbízható segítségem, akkor én nagyon fogok örülni.

Már most kisérletezgetek, melyik MI alkalmas arra, hogy dolgozatjavításban levegye a terhet a vállamról. Van sok remek megoldás, ha megtalálom az igazit, akkor majd írok az általam alkalmazott megoldásról.

Csalás

A visszatérő aggodalom, hogy majd csalni fognak a diákok a MI segítségével. Ezt már részben érintettem, de mondjuk ki most itt: igen, fognak. Igen, lesz rá lehetőség, ha nem változtatunk. Ha ugyanazokat a tesztkérdéseket tesszük fel, ha nem lesz szükség kreatívitásra a feladatok elkészítésében, akkor meg fogja csinálni helyettük a feladatokat az MI. A diákok meg nem lesznek hülyék, rá is fogják bízni a MI-re a feladatokat.

Ha el akarjuk kerülni a csalást, akkor változtatni kell. Ezzel a diákjainkat is tudjuk az életre nevelni, olyan kompetenciákat átadni, majd megkövetelni, amik egyelőre a Mesterséges Intelligencia számára egyelőre nem megugorható szint.

Azonban továbbra is kiemelten fontos az, amit anno az okostelefonok megjelenése és tantermi használata során hangoztattam, meg kell tanítani először a diákokat “csalni”. Van, lesz egy maroknyi, akik elkezdik használni, akik élnek majd a lehetőséggel és kikisérletezik a legjobb megoldást számukra, de ez messze nem a diákok többsége.

Hogy egy egyszerű példát mondjak, a PhotoMath megjelenése után éveket kellett várni, mire a diákok elkezdték azt használni. Pedig mennyire kézenfekvő, hogy csak lefényképezzük az egyenletet és megoldja nekünk az applikáció. Mára egyébként már a WolframAlpha is rendelkezik ezzel a funkcióval, így izgalmas és erős versenytársat kapott a PhotoMath is.

Skynet

A filmipar nem ábrázolt éppenséggel pozitív képet a Mesterséges Intelligenciáról. Öntudatra ébred és kiírtja az emberiséget. Egyelőre ettől nem kell félni. Attól viszont kell, hogy el fogja venni azoknak a munkáját, akik olyan feladatokat látnak el, amit a MI is meg tud csinálni. Csak gyorsabban, hiba nélkül.

meg egyébként is udvarias és nem akar kiírtani bennünket. 🙂

Tréfát félretéve, egyelőre még távoli ezen aggódni, hogy öntudatra ébredne egy MI. Nem realitás. Viszont ahogy az előbb is írtam, megdöbbentő, hogy milyen sok olyan terület van, ahol az ember feladatait át tudja venni, fáradhatatlanul tanulva, fejlődve, akár jobban is csinálni. És itt nem csak a ChatGPT-re gondolok.

Haladás

Haladni kell. Évtizedek óta engedünk úgy érettségizni diákokat, hogy nem tudnak papíron gyököt vonni, de megtanítjuk őket megnyomni a megfelelő gombot a számológépen. Eddig óvatosan és lassan mertünk lemondani bizonyos dolgok átadásáról. A Mesterséges Intelligencia belépése a mindennapjainkba meg kell, hogy változtassa ezt. Fel kell, hogy gyorsuljanak olyan folyamatok, amik eddig lassan, döcögve haladtak az oktatásban.

Tanulnunk kell nekünk is pedagógusoknak. A holtig tartó tanulás bár elcsépelt fogalom, soha nem volt aktuálisabb, mint a Mesterséges Intelligencia korában, amikor megjelent már az a gép, ami 0/24 szünet nélkül, fáradhatatlanul képes fejlődni, képezni magát.

A Mesterséges Intelligencia viszont soha nem fogja tudni helyettesíteni a tanárt. Szükség van a tanár emberségére, szeretetére, előremutatására, bíztatására. Sőt, egyre nagyobb szükség lesz arra a segítőre, coachra, aki végig tudja vezetni, segíteni a diákokat a 21. század egyre kuszább útvesztőjében. A MI a tanár munkáját viszont olyan mértékben meg tudná könnyíteni, hogy az teljes mértékben a diákjaira tudjon fókuszálni, őket segítve és nem adminisztratív és egyéb feladatokban leragadva keresse a diákokra szánható időt.


Comments

One response to “Mesterséges Intelligencia az oktatásban”

  1. […] hétvégén írtam a Mesterséges Intelligenciáról néhány gondolatot, s máris itt egy remek példa arra, hogy lehet MI segítségével dolgozatot […]